Tizenhárom európai országban azoknak az európaiaknak a 48 százaléka, akik nem rendelkeznek saját lakással, feladták a reményét annak, hogy valaha is meg tudják vásárolni azt a lakást, amiben élnek.

 

A holland ING bank tanulmánya szerint a legnagyobb pesszimisták a britek és a németek. A megkérdezettek 65 százaléka a siker szimbólumaként könyveli el, ha valakinek egy saját tulajdonban lévő lakása van.

 

Halvány reménysugár

 

  hirdetes_300x300   

Az emberek többsége szeretne magának beszerezni egy saját házat, ám sokan már megbékéltek azzal, hogy nagy valószínűséggel erre nem fog sor kerülni” – mondta a Reutersnek az ING elemzője, Ian Bright.

 

Amennyiben ezt összehasonlítjuk a kutatásunk végeredményével, amiből kiderül, hogy a lakáshelyzetével a tulajdonosok magasabb százaléka elégedett, mint a bérlőké, akkor nyilvánvaló válik, hogy a jövőben több ember lesz frusztrált a lakáskérdés miatt” – tette hozzá.

 

Azoknak a nemzeteknek a ragsorát, akiknél a házbirtoklás magát a sikert jelenti, a lengyelek vezetnek 72 százalékkal, utánuk pedig a törökök és a románok következnek 70–70 százalékkal.

 

A házvásárlásra a legkevesebb reményt a britek és a németek látják. Mindkét országban a megkérdezettek 56 százaléka azt felelte, nem hisz abban, hogy valaha is képes lesz megvásárolni egy ingatlant.

 

Fotó: Groupon

 

Óriási drágulás Németországban

 

Az európai országokkal összehasonlítva eddig Németország volt az az ország, ahol a házak és lakások árai viszonylag olcsóbbak voltak, ám az utóbbi években rendkívüli módon megszaladt az ingatlanok ára.

 

Berlinben, Hamburgba, Münchenben, Majna-Frankfurtban az ingatlanok árai 2010-től átlagosan 60 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedést részben az Európai Központi Bank (ECB) okozta, mégpedig az alacsony kamatpolitikájával, ami hitelfelvételre motiválta az egyes háztartásokat.

 

Nagy-Britanniában a lakásárak már hosszú ideje elérhetetlenek a britek számára. A brexit körül kialakult bizonytalan helyzet ellenére Nagy-Britanniában az ingatlanok árai októberben újra emelkedésnek indultak.

 

A legnagyobb optimistának a törökök és a románok számítanak. Csupán a törökök 29 százaléka, míg a románok 31 százaléka nem bízik abban, hogy valaha képtelen lesz egy ingatlan megvásárlására.

 

Társadalmi szakadékok

 

Az európai nemzeti választások és az EU-ból való kilépésről szóló brit referendum látható módon leleplezte  a választók haragját a vagyonosok és a vagyontalanok közti egyre nagyobb társadalmi különbség miatt.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Cheryl Gillan

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!