A nemzetközi Paylab.com weboldal egy egyszerű kérdést tett fel az alkalmazottaknak – mennyi ideig érdemes lojálisnak maradnunk a munkaadónkkal szemben? A 60 ezer adatközlő válaszát feldolgozó eredmények azt mutatják, hogy az emberek többsége nem tudja elképzelni, hogy öt évnél hosszabb ideig maradjon egy vállalatnál.

 

Az adatközlők legnagyobb csoportja (39 %) szerint a legideálisabb a háromtól öt évig tartó időszak egy munkavállalónál. Az ettől hosszabb ideig tartó lojalitás a válaszadók szerint már egyáltalán nem attraktív.

 

Az 57 719 válaszadónak – melyek közül 10 450 szlovák volt – mintegy 28 százaléka bírna ki több mint tíz évet egyetlen vállalatnál, míg az adatközlők nem egész 9 százaléka tudná elképzelni azt, hogy élete végéig egyetlen munkahelyen maradjon.

 

 hirdetes_400x285  

Ennyire hűségesek a szlovákiai alkalmazottak

 

A vizsgált országok közül a leghűségesebb alkalmazottak Finnországban, Szlovéniában és Lengyelországban vannak. Ők azok, akik öt évnél is hosszabb ideig képesek dolgozni egyetlen vállalatnál.

 

A szlovákiai munkavállalók lojalitása már alacsonyabb, ugyanis a megkérdezetteknek csaknem a fele nem dolgozik két évnél hosszabb ideje az adott munkahelyén.

 

A jelenlegi helyzet annak is köszönhető, hogy a piacon egyre több a munkalehetőség és a munkakínálat, mint a munkaerő. A Profesia.sk elmondása szerint a Pozsonyi kerületben az alkalmazottaknak már nem kell attól tartaniuk, hogy nem kapnak állást, sőt, egyenesen válogathatnak. A munkahely változtatására a legkisebb szüksége a Nyitrai kerületben dolgozó alkalmazottaknak van.

 

A nem stabil állások a marketing, a reklám, a fordítás, a média, valamint a turizmus területén találhatóak. Ezeknél az ágazatoknál érvényes az, hogy tízből három alkalmazott az utolsó évben munkát váltott. Ezzel ellentétben a legstabilabb állásokat a ruhaiparban, a gyártásban, a gépiparban és a menedzsmentben találjuk.

 

A menedzserek elégedettek

 

A preferenciák nemcsak a korral változnak, de azzal is, hogy új generáció lép a munkapiacra. A Z generáció, vagyis az 1996-os évtől született fiatalok tendenciái közé tartozik a gyakori munkahelycsere, sőt, ők azok, akik előbb mérlegelik a kihívásokat és a más vállalatoknál való érvényesülési lehetőségeket.

 

A legnagyobb ingadozás a 15 és 19, valamint a 20 és a 24 év közötti fiatalok között figyelhető meg, hiszen ezeknél a csoportoknál a szabadságérzetet az a tény is támogatja, hogy nem rendelkeznek még saját családdal, akiről gondoskodni kellene.

 

A munkahely-váltogatás és a lojalitás azzal is összefüggésbe hozható, hogy milyen lehetőség van a karrierbeli előrelépésre. Az alacsony, a közép és a magas menedzseri posztban dolgozó alkalmazottak ugyanis öt évnél tovább is képesek dolgozni egy munkahelyen.

 

Újak vs. régiek

 

A válaszadóknak csaknem a fele (47 %) úgy véli, hogy az alkalmazottaknak megéri hűségesnek lenni. Ezek az adatközlők abban bíznak, hogy a hűséget később nemcsak pénzügyi, de más téren is megérzik. A válaszadók 30 százaléka úgy gondolja, hogy azok az alkalmazottak, akik hosszabb ideig hajlandók dolgozni egy munkaadónál, azok a végén szebb fizetési szalagban részesülnek.

 

A válaszadók harmada azonban éppen ellenkező véleményen van. Ők meg vannak győződve arról, hogy a régi alkalmazottakkal szemben az újak gyakran összehasonlíthatatlanul is több előnyben részesülnek.

 

A munkahelyváltás mögött gyakran csak apróságok állnak. A távozáshoz gyakran maguk a vállalatok kínálnak ürügyet a cégben uralkodó atmoszférával, a belső- vagy a bérpolitikával. A Profesia.sk szerint az alkalmazottak távozásának leggyakoribb oka az alacsony fizetés, a rossz munkakörülmény, vagy a kilátástalanság a további fejlődést illetően. Emellett gyakori a panasz a rossz főnökökre és kollégákra, valamint a kevés szabadidőre.

 

eTrend.sk/Körkép.sk

Nyitókép: 123RF

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!