Szlovákiában már hozzászoktunk ahhoz, hogy a főiskolán, illetve az egyetemen ingyenes képzésben részesülhetünk. Európa- és világszerte azonban éppen az ellenkező trend az uralkodó: a felsőfokú tanulmányok egyre kevesebb országban ingyenesek, s hovatovább egyre drágábbak is. 

 

Nehéz megmondani, hogy 10-15 év múlva milyen lesz nálunk a helyzet, ám a közpénz romló helyzetét figyelembe véve feltételezhetjük, hogy a rendszer minden bizonnyal nem lesz olyan nagylelkű, mint most. Valószínű, hogy a gyerekeinknek már az állami egyetemeken is fizetniük kell majd a titulusért. És nem is keveset!

 

A felsőoktatás megérett a reformokra, s a legégetőbb probléma, amivel küzd, az a pénzügy. Már most hallatják a hangjukat azok, akik fizetőssé tennék az orvosképzést, mások pedig az összes diák számára bevezetnék tandíjat. Ennek fényében a tandíj bevezetése már csak valamelyik oktatásügyi miniszter asszony vagy miniszter merészségétől fog függeni.

 

 hirdetes_810x300  

Tehát a városi egyetemi élettel kapcsolatos kiadásokon kívül még a tandíj is megkopaszthatja a szülők pénztárcáját. Attól függetlenül, hogy az egyetemek a jövőben is ingyenesek maradnak-e vagy sem, a diákoknak akkor is szükségük lesz szállásra, ennivalóra, tankönyvekre, közlekedési eszközökre, és nem utolsó sorban zsebpénzre.

 

Fejlett városok, drága egyetemek

 

Ha ne adj´ isten a minőségi képzés reményében külföldi egyetemre szeretné küldeni a csemetéjét, akkor relatíve magas költségekkel kell számolnia. Az ok egyszerű. Általában a nívós iskolák fejlett, drága helyeken találhatók, legyen szó Nyugat-Európáról vagy az USA-ról. Ezenkívül nem szabad megfeledkezni az oktatás áráról sem, hiszen a külföldi egyetemek többségében tandíjat kell fizetni.

 

Elképzelésképpen: Nagy-Britanniában egy évnyi tandíj megközelítőleg 10 000 euró. Az európai diákoknak jelenleg a brit kormány kölcsönzi ezt az összeget, ám a Brexit után a jó világnak minden bizonnyal vége szakad. Az Egyesült Királysában egy diák számára az éves kiadás körülbelül 12 000 euróra rúg, így a hároméves képzés ára könnyen elérheti a 60 000 eurót.

 

A szlovákiai diákok körében rendkívül népszerűek a holland és belga egyetemek, melyek színvonalas egyetemekkel és jó életminőséggel büszkélkedhetnek. Ezekben az országokban az éves tandíj 1 000 euró körül mozog, a többi szükséges dologra egy év alatt körülbelül 10 000 eurót költhetnek a szülők. Összességében tehát kijelenthetjük, hogy a bakkalaureátusi (Bc.) képzés 33 000 euróba kerül. Talán sokkal prózaibb, ha azt mondjuk: egymillió koronába!

 

A szomszédos Csehországban egyelőre szintén ingyenes a felsőfokú oktatás, de az elkövetkezendő években a helyzet – Szlovákiához hasonlóan – náluk is megváltozhat, főként a „külföldi“ diákok számára. Amennyiben a gyermekét Prágába vagy Brünnbe szeretné küldeni továbbtanulni, akkor a gyerek éves költségei mintegy 3 400 euróval fogják megtizedelni a pénztárcáját.

 

Ha azt szeretné, hogy egy Csehországban végzett „bakalárral” gazdagodjon a család, akkor a hároméves képzés alatt 10 000 euróra lesz szüksége, viszont ha egy magisztert, vagy egy mérnököt szeretne maga mellett tudni, akkor megközelítőleg 17 000 eurós kiadással számolhat öt év alatt.

 

Forrás: Aktuality.sk

 

Az amerikai egyetemek extrémnek számítanak

 

A hazai diákok és szülők számára a legextrémebb esetet az amerikai egyetemek képezik. Egy nívós amerikai egyetem ösztöndíj nélkül egy évre 50–70 ezer euróba kerül, beleértve a mindennapos kiadásokat. Így egy négyéves képzés – ami után a végzős körülbelül egy Bc. szintű titulust kap – 200 000 euróba is kerülhet.

 

Bárhol is folytatja a gyerek a tanulmányait, természetesen mindenhol lehetősége van arra, hogy a kiadásait különböző ösztöndíjakkal, illetve idénymunkákkal fedezze. Másodsorban azonban jobb felkészülni a rosszabb forgatókönyvre, mintsesm az állam vagy a munkapiac jó helyzetében bízni.

 

Külföldön mindennapos dolog, hogy a szülők a gyermekük megszületésétől fogva spórolnak a gyermek tanulmányaira. Eljött az idő arra, hogy a szlovákiai szülők is hasonlóképpen kezdjenek el gondolkodni! A hosszútávú spórolás még az alacsonyabb összegek mellett is remek kezdést tud biztosítani a gyerek egyetemi tanulmányainak megkezdéséhez, sőt jobbik esetben az egész tanulmányi költségét fedezheti.

 

Például a fentebb említett prágai tanulmányhoz szükséges 17 000 euróhoz elég lenne, ha a gyermek kicsi korától kezdődően havonta megspórolnánk neki 40 eurót. Így 18 év alatt összesen 8 640 eurót lehetne megspórolni a gyermek jövendőbeli tanulmányaira.

 

Nem lehet az államra támaszkodni és abban bízni, hogy az egyetemek továbbra is ingyenesek lesznek. A robotizáció megjelenésével a színvonalas egyetemen szerzett képesítés egyre fontosabb lesz, és ez a trend egyre elterjedtebb lesz.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: financialtribune.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!