A párizsi klímacsúcs rendkívüli lökést adott az elektromos autók piacának. A legnagyobb autógyártók többségének már van tisztán elektromos meghajtású modellje. Amelyiknek még nincs, az pedig bejelentette, hogy milliókat fog a fejlesztésekbe ölni.Így nyilvánvaló, hogy a villanyautók egyre inkább mindennapjaink részévé válnak a jövőben.

 

Az elektromos modellek többsége jelenleg 160-200 km-es hatótávolsággal rendelkezik, nézzük, az ő esetükben mennyit takaríthatnánk meg.

 

Kiszámoltuk, mennyi az annyi

 

 hirdetes_300x300  

E sorok írásakor a kőolaj ára alacsony, így a 95-ös oktánszámú benzin literje 1,079 € (a natankuj.sk aktuális adatai alapján). Ha 5-6 literes átlagfogyasztással számolunk, száz kilométer megtételéhez hagyományos autóval 5,40-6,48 €-ra van szükség. Ez természetesen a gyakorlatban 8-9 € is lehet az útvonal hossza, a vezetési stílus és egyéb körülmények tekintetében.

 

Egy tisztán elektromos meghajtású autó esetében 0,0575 euró/kWh elektromos energiaár mellett 100 kilométer megtétele 1,67 euróba kerül. Így évi 600-770 eurót is meg lehet takarítani csak az üzemanyagon, ha legalább 16 ezer kilométert autózunk egy évben.

 

20151222_s630_olev-cars
Fotó: energieportal.sk

 

Amit nyernénk a réven, vesztjük a vámon

 

Az elektromos autók nagy hátránya azonban a kis hatótáv mellett az egyelőre relatíve magas ár. Norvégiában, ahol az állam dotációkkal segíti a zéró-kibocsátású járművek vásárlását, és ahol a legtöbb ilyen autót vásárolták idén, 6-7 ezer euróval olcsóbban hozzá lehet jutni egy ilyen modellhez, míg nálunk az alapár többnyire alulról nyaldossa a 30 ezret – persze ez is gyártótól függ. Ráadásul egy hasonló teljesítményű és felszereltségű hagyományos autó 6-8 ezer euróval olcsóbb, mint elektromos társa, akinek ezért kb. 160 ezer megtett kilométer kell, mire ledolgozza ezt a többletárat.

 

A villanyautók szerelmesei azonban ne csüggedjenek. A kormány még ősszel elfogadta az elektromos közlekedésről szóló dokumentumot, amelyben – egyelőre konkrétumok nélkül – különböző támogatási formákat helyeztek kilátásba: kedvezményes parkolás, roncsprémiumhoz hasonló támogatások, és egyéb kedvezmények.

 

Körkép.sk

Nyitókép: hnonline.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!