Több örömteli évfordulója már aligha lesz az idén 25 éve használt SIM-kártyának, sőt már az idén is keserédes az ünnep: a készülékgyártók fölösleges koloncnak tekintik az eddig a telefonok lelkének tartott chipet, számol be róla a HVG Tech rovata.

 

Van egy olyan műanyag lapocska, ami nélkül nemhogy mobiltelefon, de parkolóóra, pénztárgép, a fejlettebb országokban pedig már-már villanyóra sem nagyon képzelhető el. De míg ez utóbbi három eszközben keveseket zavar a központtal való kommunikációt biztosító SIM-kártya jelenléte, a telefonokban egyre inkább útban van a kivehető plasztikdarabra ültetett chip.

 

ddd
A SIM méretei. forrás: http://socialcompare.com/

 

Pedig a mobilkommunikációs iparág sokat tett azért, hogy egyre kisebb legyen. Az azóta eltelt idő és a mobiltelefonok akkori ritkasága miatt már kevesen emlékeznek rá, hogy a SIM-kártya eredetileg éppen akkora volt, mint egy bankkártya. Ezt az időt idézi az a kártya alakú műanyag lap, amelyből ma is kitörhető a kisebb, chipes egység – régebben a nagy egész jelentette a SIM-kártyát.

 hirdetes_810x300  

 

Az első SIM kártyát 1991-ben készítette egy müncheni okoskártya-készítő cég, a Giesecke & Devrient, mely az első 300 db kártyát a finn Radiolinja vezeték nélküli hálózatot üzemeltető cégnek adta el. Kezdetben a SIM kártyákat a bankkártyákkal azonos méretben készítették (85.60 mm × 53.98 mm × 0.76 mm).

 

nok
Egy régi klasszikus: SIM-kártya egy Nokia 6233-as készülékben forrás: wikipédia

 

Az azóta kétszer is tovább kicsinyített SIM-kártyánál mégis éppen ez, a helyigény az egyik probléma: mind nagyobb akadályát jelenti az egyre kisebb mobileszközök kifejlesztésének. A jelenlegi csúcsmodellekbe való nanoSIM ugyan már csak 72 mm3-es, de ez még egy telefonban is értékes helymennyiséget jelent, amit mással is ki lehetne tölteni, a még kisebb készülékek, például az önálló használatra is alkalmas okosórák esetében pedig akár siker vagy bukás kérdése lehet.

 

Mivel mind a hang-, mind az adatforgalmazás annak segítségével zajlik, egyelőre ez az apró lapocska jelenti a mobilszolgáltatók legerősebb kapcsát az előfizetőikkel. Ha ezt sikerülne kiiktatni, akkor a mobiltulajdonosoknak nem kellene minden telefonvásárláskor SIM-kártyát cserélniük, netán a régi és az új telefon SIM-foglalatának különbsége miatt újat igényelniük.

 

forrás: hvg.hu, wikipedia.hu
borítókép: publicdomainpictures.net

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!