A reklámokból élő online szolgáltatások esetében rendkívül fontosak a különféle hiteles megtekintési statisztikák, a komoly hirdetők ezek a számok alapján tervezik meg a hirdetési kampányaikat. Jó ideje már a Facebook is megjelenít videós hirdetéseket, ráadásul nagyon jó számokat produkált a közösségi hálózat, egyes esetekben a Youtube-nál is hatékonyabb videós hirdetésmegjelenítésről számoltak be a statisztikák – írja a pcworld.hu.

 

Ezen számok hitelességét jó ideje vitatták egyes szakmabeliek, most pedig a Facebook beismerte, hogy két éven keresztül rosszul számolta átlagos megtekintések hosszát. A portál hirdetőknek adott hivatalos tájékoztatása szerint úgy kalkulálták az értéket, hogy a videók nézésével eltöltött időmennyiséget elosztották a videókat megtekintő felhasználók számával. Sajnos a valóságban csak az olyan felhasználók számával sikerült elosztani az időt, akik legalább 3 másodpercig nézték a videókat. A becslések szerint a hiba olyan 60-80 százalékkal emelte meg a statisztikákban a videók megtekintésének átlagos időtartamát.

 

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akinél automatikusan elindulnak a facebookos videók – ez alapbeállításként sokáig mindenkinél így volt, de manuálisan ki lehet kapcsolni –, annál minden egyes esetben számolnak egy megtekintést, amikor a videó 3 másodpercen át látszott az üzenőfalán. Ez pedig könnyen összejöhet úgy, ha valaki egyszerűen csak nem kapkodva tekergetve halad lefele az üzenőfalon – miközben az egyébként lenémítva induló videóra oda sem figyel.

 

 hirdetes_810x300  

A Facebook szerint figyelmetlenségből elkövetett hibáról van szó, amely nem lenne hihetetlen, ha nem két éven keresztül kalkulálta volna hibásan a rendkívül fontos statisztikát. Egyelőre nem világos, hogy vajon a hirdetők pert akasztanak-e majd a Facebook nyakába, de nem lepődnénk meg rajta.

 

forrás: pcworld.hu , hvg.hu
kép: entrepreneur.com