Ismét gigászi szabadalmi per van kilátásban, most a Nokia megy neki az Apple-nek, a cég szerint több mint 32 levédett technológiáját használják jogtalanul. Az Apple viszont nem hagyja magát: trollkodásra hivatkoznak, illetve arra, hogy a Nokia tisztességtelen feltételeket ajánlott nekik.

 

Az Egyesült Államokban és Németországban is szabadalmi pereket indít a Nokia az Apple ellen, a finn gyártó szerint az Apple számos technológiáját használta fel termékeiben anélkül, hogy fizetett volna az arra feljogosító engedélyekért, főleg az iPhone-ok esetében.  E szabadalmak igen sokfélék: akad közöttük a kijelzőkre, a felhasználói felületekre, az alkalmazott szoftverekre, antennákra, chipsetekre, illetve a videók kódolására vonatkozó védettség is.

 

Hosszú viaskodás kezdődhet

 

 hirdetes_810x300  

A hivatalos közleményben kijelentik, hogy a Nokia Technologies szabadalmi portfóliójának licenceléséről meg tudtak állapodni az Apple-lel 2011-ben, ám a későbbiekben a felvásárlásokkal, illetve saját fejlesztésekkel feltöltött portfólió egyéb szabadalmak felhasználásáról már nem, az Apple ezek után nem akart fizetni, de továbbra is felhasználta őket termékeiben.

 

Az Apple ezzel szemben azt állítja, hogy ők mindig megfizették a szabadalmak után járó tisztességes díjat, ám a Nokia teljesíthetetlen követelményeket támasztott, sőt most összeállt két közismert patent trollal (Acacia Research Corp., valamint a Conversant Intellectual Property Management Inc.), hogy extra jövedelemhez jussanak, ezért ők is eljárást kezdeményeztek e cégek, illetve a Nokia ellen.

 

A techóriások szabadalmi harcai nem ritkán hosszú évekre nyúlnak, az Apple és a Samsung közti per már-már maratoninak mondható, a mobilóriások eddig 10 országban pereskedtek. Tavaly decemberben a Samsung végül 548 millió dollárt (157 milliárd forintot) fizetett az Apple-nek hosszas egyezkedés után, nemrég viszont újabb fejlemény érkezett: a dél-koreai cégnek 399 millió dollárt kellett volna fizetnie, de a legfelsőbb bíróság azt felülbírálta.

 

3310
Emlékszünk még a Nokia 3310-esre? kép: Getty

 

Jövőre visszatér a Nokia

 

A finn vállalat utoljára akkor volt ennyire fókuszban, amikor 2014-ben eladta telefongyártó részlegét a Microsoftnak – illetve most, amikor a megannyi találgatás és itt-ott elejtett nyilatkozat után közleményben tudatták: visszatérnek.

 

A gyártó így jövőre visszatér az okostelefonok piacára, miután a Microsoft továbbadott rajta. A Nokiának a HMD Global jutalékot fizet márkanév és mobil technológiai szabadalmak használatáért, a gyártásra való jogot pedig az iPhone-kat is előállító, Foxconn fennhatósága alatt operáló FIH Mobile Limited kapta.

 

Jövőre jönnek az androidos telefonok és táblagépek, de a cég először egy hagyományos, olcsó mobilt dob piacra. A Nokia 150 leginkább a Microsoft legutolsó Nokia-eszközére, a Nokia 216-ra hasonlít, egy hagyományos telefon.

 

itcafe.hu , origo.hu
borítókép: Getty Images

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!