110 millió eurós pénzbírság megfizetésére ítélte az Európai Bizottság (EB) a Facebookot, arra hivatkozva, hogy az amerikai vállalat „félrevezető és téves információkat” közölt a Whatsapp üzenetküldő szolgáltató 2014-es felvásárlásakor – jelentette be a testület csütörtökön.

 

A bizottság elsősorban azt kifogásolja, hogy az érintettek azt állították a felvásárlás versenyjogi vizsgálatakor, hogy „nem képesek automatikusan összekapcsolni ugyanazon felhasználó Facebook- és Whatsapp-fiókjait”, később azonban ezt lehetővé tették, és az EB szerint már korábban is tudhatták, hogy ez technikailag lehetséges.

 

A szabályokat be kell tartani

 

 hirdetes_810x300  

A döntés világos jelzést küld a cégeknek, hogy a vállalati fúzióknál az uniós szabályoknak mindenben eleget kell tenni, ide értve a helyes információk megadására vonatkozó kötelezettséget is – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, a büntetést „arányosnak, de elrettentőnek” nevezve.

 

A szabályok értelmében a tranzakcióban érintett, szándékosan vagy hanyagságból félrevezető információkat közlő cégek összesített bevételének akár az 1 százalékát kitevő bírságot is kiszabhat az EB.

 

Facebook: nem volt szándékos

 

A brüsszeli közleményben kiemelték, hogy a döntésnek nincs visszamenőleges hatálya a felvásárlás engedélyezésére, nincs hatással a már lezárt eljárásra.

 

A bejelentésre reagálva a Facebook azt közölte, hogy nem szándékosan vezették félre a bizottságot.

 

„Jóhiszeműen jártunk el már az első tárgyalástól kezdve, valós információkat akartunk mindig biztosítani”

 

– mondta az amerikai cég egyik szóvivője.

 

A Facebook 2014-ben 19 milliárd dollárért vásárolta meg a Whatsappot.

 

MTI

 

Nyitókép: hwsw.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!