Gondban van a lengyel hadsereg – felszerelése annyira elavult, hogy tankjainak többsége legfeljebb csak megkocogtatná az orosz tankok páncélját.

 

A probléma a T-72-es – ilyenek szolgálnak még a cseh és szlovákiai hadseregben – és a valamivel modernebb lengyel PT-91-es tankokhoz tartozó 125 milliméteres, szovjet gyártmányú lövedékekkel van. Ennél még a szírek is modernebb és megbízhatóbb páncélos járművekkel és munícióval rendelkeznek.

 

Ezeket a lövedékeket a 60-as évek licencei alapján gyártották még a 80-as években, tehát már akkor is elavultnak számítottak. Ma már használatuk a legénységet is veszélyeztethetik.

 

 hirdetes_300x300  

A rendszerváltás után regnáló lengyel kormányok a problémát sorra figyelmen kívül hagyták, mert azt tervezték, hogy nyugati tankokra cserélik az egész állományt, s ezzel a 125 mm-es lövedékeket is 120-okra kellett volna cserélni.

 

A gond ott kezdődik, hogy a lengyel kormány ugyan megrendelt 250 darab, modern német Leopard tankot, de még így is a nyakán maradt 232 PT-91-es és több mint 500 T-72 tank, amelyeket képtelen helyettesíteni. Most azt tervezi, hogy csere helyett modernizálja őket.

 

Az, hogy a lengyel tankok esélytelenek lennének egy esetleges oroszokkal való összecsapásban, erős túlzás. Állapotuk azonban korlátozza a mozgásterüket: a szakértők szerint csak akkor győzhetnének, ha oldalról vagy hátulról tudnák meglepni az ellenséget.

 

Az elavult T-72es. Fotó: tripadvisor.com

 

És a német Leopard. Fotó: army-technologie.com

 

HNonline.sk

Nyitókép: medium.com/A képen PT-91-es lengyel gyártmányú tank. A hidegháború egyik legendás fegyvere

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!