A Facebook Hírfolyamának (Newsfeed) működéséért felelős Adam Mosseri szerint a közösségi oldal pár héten belül kiértékeli a 2017 októbere óta működő Felfedező hírfolyamot (Explore Feed). Sokak bosszúságára ugyanis a Facebook tavaly októbertől egy csapásra elkülönítette az ismerősök bejegyzéseit (Hírfolyam) a követett vagy „lájkolt” oldalak, illetve hírportálok posztjaitól (Felfedező hírfolyam). 

 

A Facebook fokozatosan értékeli a tesztelés eredményeit, de előzetesen nem szeretnének semmiféle belső információt megszellőztetni. A Code Media konferenciáján azonban Mosseri azt mondta, hogy az elkövetkezendő hetekben véget szeretnének vetni a titkolózásnak, és nyilvánosságra szeretnék hozni a tesztelés eredményeit.

 

Belátták, hogy időben tájékoztatniuk kellett volna a felhasználókat

 

 hirdetes_300x300  

A Felfedező hírfolyam bevezetése előtt sokkal transzparensebbnek kellett volna lennünk“ – ismerte be Campbell Brown, a Facebook hírpartnerségi részlegének vezetője.

 

Campbell elmondása szerint meg tudja érteni azt a pánikrohamot – főleg a médiák részéről –, ami a viszonylag drasztikus, előre nem bejelentett változás után következett. „Nem értették, hogy mit csinálunk, és mire megy ki az egész” – tette hozzá Brown.

 

Mosseri még a felháborodási hullám kirobbanásakor azzal magyarázta az egészet, hogy a tesztelés célja felmérni azt, hogy az emberek előnyben részesítik-e vagy sem a személyes és a nyilvános tartalmakra létrehozott különálló kategóriákat.

 

Fotó: ClearVoice

 

Miért éppen Szlovákia?

 

Annak ellenére, hogy a Facebook a Felfedező hírfolyamot külföldön is útjára eresztette, ott mégis teljesen másképpen működik. Feladat az, hogy kiegészítő, személyre szabott tartalmakat kínáljon a felhasználóknak. Olyan oldalak videóiról, fotóiról és bejegyzéseiről van szó, amelyeket ugyan a felhasználó nem lájkolt, de talán elnyerheti a tetszését. Ezeket a posztokat az alapján válogatja ki az algoritmus, hogy a felhasználó milyen témájú oldalakat kedvelt, és hogy barátai körében mi a népszerű. A követett oldalak bejegyzései viszont továbbra is a Hírfolyamban (Newsfeed) jelennek meg.

 

Szlovákia, Bolívia, Guatemala, Kambodzsa, Szerbia és Srí Lanka azok közé az országok közé tartozik, ahol a Felfedező hírfolyam szigorúbb változatát tesztelik. Pontos választ azonban sosem kaptunk arra vonatkozóan, hogy a Facebook miért éppen ezeket az országokat választotta. Nálunk a Felfedező hírfolyamba került minden olyan portál vagy oldal posztja, amelyet már eddig is kedveltünk és követtünk. Olyanok pedig, amelyeket eddig nem lájkoltunk, most sincsenek ott, tehát semmi újat nem tudunk felfedezni.

 

A Facebook az új funkcióit általában a felhasználók kisebb csoportján szokta tesztelni, ám Mosseri elmondása szerint ebben az esetben ez a megoldás nem volt lehetséges. Az egész piacra történő kihatása miatt a Facebooknak ehhez a teszteléshez egész országokra volt szüksége ahhoz, hogy megtudja a változások milyen mértékben befolyásolják a felhasználókat, illetve milyen lesz az egész változtatás visszhangja.

 

A tesztelés azért tart már jó pár hónapja, mert soha többé nem szeretnénk megismételni” – mondta Mosseri.

 

A Facebook a helyi híreket fogja előnyben részesíteni a felhasználók hírfolyamában

 

Forrás: živé.sk/Körkép.sk

Nyitókép: iMore

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!