Néhány napja valóságos hadjárat folyik a Facebook ellen, mióta kiderült, hogy egy biztonsági rés miatt egy másik vállalat 50 millió amerikai felhasználó (és választópolgár) személyes adatait (beleértve a politikai irányultságukat) szerezte meg, és tudtukon kívül személyre szabott üzenetekkel próbálták befolyásolni őket.

 

Az ügyből hatalmas botrány lett, mert az illető cég, a Cambridge Analytica Steve Bannonhoz, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadójához és Robert Mercerhez, a republikánusok egyik legnagyobb támogatójához köthető. A Trumppal kritikus sajtó ráharapott a dologra, ám most akár vissza is üthet a dolog: egy adatvédelmi aktivista már 2011-ben feljelentést tett az amerikai adatvédelmi hatóságnál, de nem történt semmi. Állítása szerint a Cambridge Analytica ugyanazokat a biztonsági hibákat használta ki, és most csak azért foglalkoznak vele, mert Trumohoz kötötték a dolgot.

 

Max Schrems aktivista 2011-ben és 2012-ben óráig tartó tárgylásokon vett részt a Facebook illetékeseivel, akik viszont „nem láttak problémát” az általa eléjük tárt információkban. Schrems szerint egyébként nem szabadna meglepődni az ilyen visszaéléseken:

 

 hirdetes_300x300  

„Egyértelműen azt mondták, hogy szerintük azzal, hogy valaki használja a hálót, beleegyezik abba, hogy mások olyan alkalmazást telepítenek, amellyel összegyűjtik az adataikat. (…) Több ezer alkalmazás van, amelyek pontosan ugyanezt művelik, az egyetlen, amiért erről beszélünk, az az, hogy Donald Trump amerikai elnökkel kapcsolatos”

 

A botrány még a múlt hétvégén robbant ki, a helyzeten nem sokat segített, hogy Mark Zuckerberg, a vállalat tulajdonosa csak szerdán lépett a nyilvánosság elé. Időközben a Facebook-részvények 2 százaléknál is többet zuhantak.

 

Zuckerberg először egy hosszú nyilatkozatot tett közzé a Facebookon, amelyben elismerte, hogy „történtek hibák”, bocsánatot kért és szigorításokat helyezett kilátásba.

 

ABCnews.com, AP

Nyitókép: cnn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!