A Facebook hitelessége soha nem látott mélységekbe süllyedt, miután újabb botrány zuhant Zuckerbergék szekrényéből.

 

Nemrég még a Cambridge Analytica visszaélései miatt forrhattak főleg az amerikai felhasználók indulatai. Később kiderült, hogy a választók politikai hovatartozását kikémkedő vállalat nem 50, hanem 87 millió felhasználó személyes adataihoz fért hozzá, köztük európaiakéhoz (magyarországon több mint 30 ezer ember volt érintett).

 

Sőt, a Cambridge Analytica anyacégének (SCL) egy másik cége, az AgregateIQ 3,5 millió fontot (4 millió eurót) költött hirdetésre Nagy-Britanniában a Brexit népszavazás idején. El is kezdődtek a találgatások, mennyiben befolyásolhatták a végeredményt (és persze, hogy melyik oldal javára).

 

 hirdetes_400x285  

Most a botrány és a Facebookkal szembeni bizalmi válság szintet lépett. Tízezrek használják ki annak lehetőségét, hogy egy alkalmazás segítségével lementsenek mindent Facebook-profilukból, és átböngésszék, miket gyűjtögetett eddig róluk a közösségi oldal.

 

Forrás: TCPalm.com

 

A TechCrunch  IT-portál újságírója is így tett, ám néhány adatot a Facebook önkénesen törölt. Olyan beszélgetésekről volt szó, amit az újságíró Zuckerbergékkel folytatott, és a céget érintő kérdéseket tett fel.

 

A Facebook szerint „szokványos” eljárás, hogy a cégvezetők beszélgetéseit biztonsági okokból törlik mindkét fél profiljából. Sokan amiatt háborognak, hogy ezt a lehetőséget és gyakorlatot a vállalat eddig titkolta. Mások pedig azért támadják a közösségi oldalt, mert úgy vélik, ha eltüntetnek üzeneteket, akkor tehetnek is hozzá.

 

Zuckerberg: a Facebook több mint kétmilliárd felhasználójának adataihoz férhettek hozzá

 

A Facebookkal szembeni konspirációs hangulat teljesen érthető. A Cambridge Analytica botrányát követően a céget letiltották a közösségi oldalról, ahogy azt az embert is, aki a botrányt megszellőztette. Az esetről írni akaró újságírókat a Facebook ügyvédi gárdája perrel fenyegette meg, és Zuckerberg csak hosszas hallgatás után állt ki a sajtó elé.

 

Hibáik egy részét ugyan elismerte, de a bocsánatkérés elmaradt. Illetve újsághirdetésekben pótolta, megroggyant hitelét azonban már nem tudta visszaállítani.

 

A legújabb Facebook-botrány háttere: Tömegmanipuláció mesterfokon

 

Körkép.sk, TheGuardian.com

Nyitkép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!