Vadonatúj innovációval tért vissza a Zetor Engeneering. Ezúttal azonban nem a szántóföldekre tervezett egy új erőgépet, hanem a harcmezőkre. A legendás cseh traktormárka új járművét Gerlach-nak keresztelték el. Vele helyettesjtenék az elöregedett közép-európai harckocsi-állományt.

 

A kéttengelyes Gerlach prototípusát az iDEB hadikiállításon mutatta be a közönségnek a cseh HTC Investments leányvállalata, a pozsonyi Zetor Engeneering Slovakia.

 

Forrás: zetorengeneering.cz

 

Az összkerékmeghajtású monstrum páncélja a leírás szerint ellenáll az aknáknak és a nagyobb kaliberű lőfegyvereknek, ám rendelésre megerősített páncéllal is elkészítik, ami teljesíti a NATO STANAG 4569 Volume 3-as szabványát. Ez lényegében azt jelenti, hogy a jármű ellenáll az IED, más néven rögtönzött robbanószerkezeteknek is. Ezek hagyományos háborúban használt bombákból készülnek (hasonlókat a Bombák földjén című filmben láthattunk).

 hirdetes_300x300  

 

A férőhelyek száma 2+2, 2+3 illetve 2+4 lehet. A jármű belsejét speciális zajvédő, vibrációnak ellenálló anyaggal dolgozták ki, annak érdekében, hogy a legénységet megóvják a robbanás lökéshullámaitól.

 

Forrás: Topky.sk

 

A Gerlach több, mint 12 tonnás, 5,65 méter hosszú, 2,5 méter magas és 110 kilométer óránkénti sebességre képes. A 220 literes tankjában legfeljebb 800 kilométer megtételére elegendő üzemanyag van – vagyis az fogyasztása minimum 27,5 liter.

 

Nem is csoda, a motor teljesítménye 240 kW (326 lóerő). Járműben egy 6 sebességes automata sebességváltó kapott helyet. Minden egyes kerék önálló felfüggesztést kapott. Maximális terhelhetősége 1,5 tonna.

 

A motor teljesítményét jól tükrözi, hogy a 12 tonnás kasznit 70 százalékos emelkedőn is felhúzza. A jármű képes átrobogni egy fél méter magas akadályon, vagy egy 1,2 méter mély folyón, és nem akad el egy 90 centiméter széles árokban sem. Az alapfelszerelés állítólag tartalmazza az abroncsók automatikus felpumpálását.

 

Forrás: ta3.com

 

A Gerlach árából nem egy komoly személygépkocsit lehetne vásárolni. Az extrák nélküli alapmodellt 398 ezer euróra taksálják. Ez nem tartalmazza a vevő „ízlésének” megfelelően elhelyezett és kiválasztott fegyverzetet.

 

A Zetor a lehető legjobbkor rukkolt elő az új harckocsival. Szlovákia ugyanis hamarosan 404 darab 4×4-es harckocsit akar vásárolni. Egyelőre a finn Patria vállalattal egyezkednek, ám a Védelmi Minisztérium a vásárlás minden részletét titkosíttatta, ami miatt az ellenzék sokat bírálja a kormányt, főleg az SNS-t.

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: vezess.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!