Egy évtized folyamatos növekedés után, minimálisan, csupán 0,5 százalékkal növekedett világszerte a szén-dioxid-kibocsátás 2014-ben – derül ki a holland környezetvédelmi ügynökség jelentéséből, amelyet alig néhány nappal a párizsi klímakonferencia előtt tettek közzé.

A holland ügynökség, amelyet a világ egyik legtekintélyesebb intézményének tartanak az emissziós adatok gyűjtése, feldolgozása tekintetében, jelentésében emlékeztetett arra, hogy 2013-ben globálisan 1,5 százalékkal, előző évben 0,8 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, az előző évtizedben pedig évi átlag 4 százalékkal. A 2014. évi lassulás annak ellenére következett be, hogy a világgazdaság 3 százalékkal nőtt.

A szakértők a kibocsátás lelassulását a kínai szénfelhasználás csekély növekedésével magyarázták, ami az ázsiai országban az emisszió csupán 0,9 százalékos növekedését idézte elő. Az Egyesült Államokban ugyanekkora mértékben nőtt tavaly a szén-dioxid-kibocsátás, miközben Indiában jelentősen – 7,8 százalékkal – megugrott, a dél-ázsiai ország járult hozzá a legnagyobb mértékben az emisszió globális növekedéséhez. Az Európai Unióban ugyanakkor pártalan mértékben – 5,4 százalékkal – csökkent a kibocsátás.

A világ négy legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójára esett tavaly a globális emisszió 61 százaléka. Úgy tűnik, a világ az emisszió lassúbb növekedésének új szakaszába lépett. „Valószínű, hogy a 2003 és 2011 között tapasztalt nagyon magas globális emissziós növekedési rátával nem fogunk találkozni a következő években” – írták a jelentésben.

A környezetvédelmi ügynökség adatai magyarázatot adhatnak az egyes országok és országcsoportok tárgyalási álláspontjára a hétfőn kezdődő párizsi klímacsúcson. Miközben az EU, az Egyesült Államok és Kína határozottan támogat egy merész klímavédelmi megállapodást, Indiát – a G 20 országok közelmúltban Törökországban tartott csúcstalálkozóján – azzal vádolták meg, hogy visszafogja az előrehaladást a párizsi megállapodás felé.

(MTI)

 hirdetes_810x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!