1977 szeptemberében írta alá Magyarország és az akkori Csehszlovákia miniszterelnöke a bős-nagymarosi beruházás szerződését. A ’80-as években több szervezet tiltakozott a vízi erőmű környezetromboló hatása miatt, majd 1989-ben Magyarország leállította az építkezést. A hágai bíróság ítélete mindkét országot elmarasztalta: Magyarországot azért, mert egyoldalúan felmondta a szerződést, Csehszlovákiát pedig azért, mert folytatta a Duna elterelését. Magyarországnak a jogutód Szlovákiával azóta sem sikerült megegyezni. Részlet az M1 – Kék bolygó című műsorának kivonatából. A teljes műsor itt tekinthető meg.

 

 

Ezért óriási jelentőségű, hogy nemrégiben a Magyar Tudományos Akadémián magyar és szlovák kutatók, természetvédők és kormányzati tisztviselők azért gyűltek össze, hogy elkezdődhessen a vitás kérdések rendezése. A tanácskozáson először mutatták be és értékelték a Szigetköz és a Csallóköz rehabilitációjával kapcsolatos vizsgálati jelentéseket.

 

 

 hirdetes_400x285  

1992-ben a tereléssel a Duna főmedre lesüllyedt, a mellékágaké pedig magasabbra került, meggátolva az élő, dinamikus kapcsolatot főmeder és mellékágai között, ezért az ágrendszerek jelentős része kiszáradt. A halak élettere a felére csökkent, mintegy 200 tonnányi pusztult el. Számos őshonos halfaj – a selymes durbincs és a réti csík – állománya is drasztikusan csökkent.

 

 

Forrás: wikimedia.org
Forrás: wikimedia.org

 

 

Tervek a Szigetköz és a Csallóköz élővilágának megóvására

 

 

Nagyon kevés olyan ártéri ökoszisztéma létezik Európában, mint a szigetközi. Degradációja olyan sajátos élővilágnak az eltűnését eredményezi, ami csak itt és csak ebben a térségben volt jellemző, és lehetne jellemző a jövőben is – fejtette ki a műsorban Gubányi András.

 

 

Ezért néhány évvel ezelőtt a magyar kormány az összes érintett tudományág képviselőjének bevonásával elkezdte vizsgálni a rehabilitáció lehetőségeit. A kutatók több száz éves térképes adatokat is feldolgoztak. Baranyai Gábor szavai szerint a 2010 márciusában elkészült tanulmányokat átadták Szlovákiának, a szlovák fél 2012-13-ban válaszolt rájuk. Kifejtette, jelenleg rendelkezésre áll egy olyan tudományos ismeretanyag, ami véleménye szerint támadhatatlan iránytű abban a tekintetben, hogy merre érdemes továbbindulni.

 

 

Abban egyetértés van, hogy az Öreg-Dunát és a két oldalán elhelyezkedő Szigetközt, valamint Csallóközt egységes ökoszisztémaként kell kezelni.

 

 

Úgy tűnik, Szlovákia is elkötelezett abban, hogy a régió ökológiai egysége helyreálljon. A magyar szakemberek azt remélik, hogy olyan ajánlat érkezik, amellyel a szigetközi-csallóközi kérdés természeti és árvízvédelmi szempontból végre hosszú távon rendezhető lesz.

 

 

A teljes cikk, és az M1 – Kék bolygó című vonatkozó műsor itt tekinthető meg.

 

 

hirado.hu

Nyitókép: iranykomarom.blogspot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!