A tátraaljai területeken éppen ezekben a napokban virágzik a szepességi sáfrány (Crocus scepusiensis). Van, ahol csak néhány példányban látható, azonban olyan területek is akadnak, ahol több száz, vagy több ezer virágzó sáfrányt látni, amelyek csodaszép lila takaróként borítják be a tátraaljai vidékeket.

 

„A szepességi sáfránnyal elsősorban a réteken és a legelőkön találkozhatunk, illetve az erdei tisztásokon. A mi sáfrányunk, habár kapcsolatban ál a valódi sáfránnyal, gyakorlatban nem használható fel, fogyasztása pedig fejfájást, rosszullétet, hányást és hasmenést okozhat – mondta el Pavol Majko, a Tátra Nemzeti Park igazgatóságának vezetője.

 

A kárpáti sáfrány a virágzási időszakban is eltér a valódi sáfrányról, ugyanis míg az utóbbi ősszel nyílik, a kárpáti sáfrány ép most, tavasszal kezd virágozni.

 

 hirdetes_810x300  
pavol_kubis_265729
Szepességi sáfrány (Crocus scepusiensis). (Kép: nahuby.sk).

 

Sáfrány a fűszerek királya

 

A valódi sáfrányt a fűszerek királyának is nevezik. A sáfrány az egyetlen olyan fűszer, amely a középkor óta nem veszített értékéből. Ősidők óta használják Keleten és Nyugaton, mint gyógyszert, szövet és bőrfestéket és fűszert.

 

Aktuality.sk/valodisafrany.blog

 

Nyitókép: Infospravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!