Látványosan löki a füstöt és szórja a hamut a mexikói Popocatepetl-vulkán. Az éjjel készült fekete-fehér felvételeket is “drámai show”-ként kommentálják a neten. A közeli Puebla repülőterén le kellett állítani a forgalmat a hamufelhő miatt. A hamut ötszáz méter magasra lövellte a vulkán, úgy dobódott szét a kráter körül.

A vulkán egyébként a második legmagasabb hegycsúcs Mexikóban az 5636 m magas Pico de Orizaba után. A Popocatépetl elnevezés a navatl popōca („füstölög”) és tepētl („hegy”) szavak összetételéből áll, így „Füstölgő Hegyet”’ jelent. A Popocatépetl a Vulkáni-kereszthegység keleti felén helyezkedik el, északon pedig a Paso de Cortés nevű hegygerinccel az Iztaccíhuatl tűzhányóhoz csatlakozik.

 

A spanyolok 1519-es érkezése óta már több mint 20 alkalommal tört ki. Aktivitásának jelenlegi ciklusa 1947-ben kezdődött egy nagyobb kitöréssel. 1994. december 21-én a vulkán gázt bocsátott a levegőbe, amit a szél mintegy 25 km-re elhordott. Azonnal kilakoltatták a közeli városokat, a tudósok pedig megkezdték a kitörés megfigyelését. 2000 decemberében emberek tízezreit telepítette ki a kormány a tudósok figyelmeztetése alapján. A vulkán akkor olyan heves tevékenységet produkált, amilyenhez hasonló több ezer éve nem volt.

 hirdetes_400x285  

 

hu.euronews.com, wikipedia.hu
kép: Twitter

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!