A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdőiből idén csaknem háromezer fa tűnt el, ami nagyjából hat futballpályányi terület. Az illegális fakitermelés nagy problémát okoz a roma telepek környékén. 

 

„A leginkább érintett területnek a Matlárháza (Tatranské Matliare) környéki védelmi körzet számít. Az erdőgazdálkodásban negatív értelemben segítenek a környező roma telepek lakói is Hunfalva (Huncovce), Tátraalja (Stráne pod Tatrami) és Rókus (Rakúsy) községekből.”

 

-mondta Maroš Petrík, a TANAP állami erdészetének igazgatóhelyettese. Csak ebben az évben ilyen módon tűnt el elmondása szerint nagyjából 3 ezer darab fa, amely nagyjából 6 futballpályányi területnek felel meg. A kár nagyjából 60 ezer euró.

 

A roma telepek lakói fűtésre és főzésre használják a fát

 hirdetes_300x300  

 

A TANAP területén is működő állami erdészet felel a park területén található erdős területekért.

 

„Csak ebben az évben a szabályosan elvégzett kárfelmérés során megállapítottuk, hogy a helyi roma telepek lakói által illegálisan kitermelt és eltulajdonított fa mennyisége 1895 köbméter volt.” – mondta Petrík.

 

A telepek lakói a fát fűtésre és főzésre használják. A védett terület vezetője szerint a famennyiséget folyamatosan lopják az egész év során. Az adott területen folyamatosan járőröznek a védelmi kerület dolgozói a poprádi és késmárki rendőrség segítségével. Ennek ellenére nem tudjuk megakadályozni az erdei területeken keletkezett károkat. ”

 

Idén már 62 személyt tartóztattak fel

 

A megerősödött ellenőrzés miatt a tolvajok más területeken próbálkoznak, vagy pedig gyerekeket küldenek fáért.

„Az erdészek és a rendőrök járőrei 62 személyt tartóztattak fel illegális fakitermelés során, közülük négyüket ítélték el feltétel nélküli szabadságvesztésre lopás elkövetése miatt, nyolc személyt pedig feltételes szabadságvesztésre ítéltek, de ezek a szigorú büntetések sem riasztják el a tolvajokat.

 

Petrík végezetül hozzátette, hogy a kitermelt területeket ismét szükséges erdősíteni, valamint törődni a fákkal. A TANAP állami erdészete azonban lehetővé teszi tüzelőfa készítését. A múlt év során az igazgatóhelyettes elmondása szerint csak Matlárháza védelmi körzetében 783 köbméter tüzifát fizettek ki és készítettek el ezzel a módszerrel.

 

webnoviny.sk
kép: priekopnik.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!