A színes pintyfélét a lakosság választotta az idei év madarául a tavaly nyári internetes szavazáson. Települési állományait a lakosság is segítheti egész éves itatással, téli etetéssel és tavaszi-nyári fészekanyag kihelyezéssel.

 

A tengelic (Carduelis carduelis) a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a pintyfélék családjába tartozó faj. Tápláléka félérett magvakból és bogyókból áll. A faj jelenleg nem veszélyeztetett. Népi elnevezése: stiglic, ami a madár német nevéből ered.
Régebben a tengelic a kitartás és a termékenység szimbóluma volt.

 

A tengelic Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléje. A sík és dombvidékek mellett települési kertekben, parkokban, utcai fasorokban is költ. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi.

 

 hirdetes_810x300  
tengelic2
Tengelic. Kép: wikimedia.org

 

Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki. A madáretetők és -itatók rendszeres vendége – írja közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

A tarka madárkának települési állományait a lakosság is segítheti: egész éves itatással, téli etetéssel és tavaszi-nyári fészekanyag kihelyezéssel.

 

Az MME 1979-ben indított “Év madara” programjának célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van.

 

hirado.hu/wikipedia

 

Nyitókép: flickr.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.