A tudósok nem találják, így biztosra veszik, hogy elpusztult Granny, a hihetetlen kort megélő gyilkos bálna – írja a hvg.hu.

 

2010
forrás: BBC

J2, ismertebb nevén Granny mindig ámulatba ejtette a tudósokat, amikor újra és újra feltűnt, hiszen ez a gyilkos bálna (más néven kardszárnyú delfin) jóval tovább élt, mint bármelyik más fajtársa: több mint 100 évig. A tudósok már rég ellátták azonosítóval, de az elmúlt időszakban sehol semmi nyoma, így a szakértők szerint biztosan elpusztult – számol be a BBC.

 

A gyilkos bálnák legfeljebb 80 évig szoktak élni, ezért jártak a hivatalosan J2 néven jegyzett állat csodájára a kutatók.Érdekesség a nőstény Grannyvel kapcsolatban, hogy a gyilkos bálna ahhoz a három emlőshöz tartozik, amelyeknél jelentkezik a menopauza, ez még a rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfinekre és az emberekre jellemző.

 

 hirdetes_400x285  

A kardszárnyú delfin, más néven orka vagy gyilkos bálna valamennyi óceán területén előfordul, de a legtöbb példány az Antarktiszt körülvevő tengerekben él. Sekély öblökben, folyók torkolatvidékén is gyakran vadászik. Átlagosan 100 kilométert tesznek meg naponta.

 

hvg.hu, wikipedia.hu
kép: inhabitat.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!