Tudtátok, hogy a világ legmagasabb hegységeiből több is van? A tengerszinttől számítva az Everest (Csomolungma), a Föld közepétől számítva a Chimborazo, míg a tengerszint feletti és alatti részt is beleszámítva, a Mauna Kea. 

 

Harc a világ legmagasabb hegységének címéért

 

A tengerszint felett található legmagasabb hegység egyértelműen a Mount Everest (Csomolungma), melynek csúcsa 8848 méter magasságban található a tengerszinttől számítva.

 

 hirdetes_300x300  
1280px-mount_everest_as_seen_from_drukair2_plw_edit
Fotó: en.wikipedia.org

 

Azonban abban az esetben, ha az egész hegység hosszúságát vennénk figyelembe, akkor a világ legmagasabb hegységének a Mauna Kea számítana a Hawaii-szigeteken. A szunnyadó vulkán – utoljára hat- és négyezer évvel ezelőtt volt aktív – csúcsa ugyan a tengerszint felett 4207 méter magasságban helyezkedik el, ám ha a tengerszint alatti részeket is beleszámítjuk, akkor még egyszer ilyen magas hegységet kapunk. Egyes források szerint a Mauna Kea meghaladja a kilenc kilométert, míg más források szerint több mint 10 ezer méter hosszú.

 

mkss-slide2-1040x489
Fotó: hawaii-forest.com

 

A következő hegység, mely joggal kel harcra a világ legmagasabb hegységének járó címért, nem más, mint az ecuadori Chimborazo.

 

A tengerszint feletti 6310 méteres magasságával nemcsak az Andok legmagasabb hegysége, de a Föld középpontjától mérve 2168 méterrel távolabb van, mint az Everest. Ez annyit jelent, hogy a Chimborazo csúcsa a Föld középpontjától mérve 6384,4 kilométer, míg az Everest csupán 6382,3 kilométer. Ennek az eltérésnek az oka pedig nem másban keresendő, mint a Föld forgásában, mely deformálja a Föld alakját.

 

chimborazo_volcano_climbing_tour1b
Fotó: traildino.com

 

Amennyiben minderre az ellenkező szemszögből tekintenénk, és a Föld legmélyebb pontját keresnénk, ott csupán egyetlen győztesre lelnénk. A Mariana-árokban fekvő Challenger Deep 10994 méter mélységben fekszik a Csendes-óceánban.

 

hqdefault
Fotó: youtube.com

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: RMI Expeditions

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!