Ha nem is várat, de különböző épületeket évek óta készítenek hóból és jégből. Ezeket általában decemberben húzzák fel, majd április körül maguktól elolvadnak. Ám ezek az épületek nemcsak csodálatos látványt nyújtanak, hanem használatra is alkalmasak.

 

Természetesen Svédországé volt az első ilyen csodapalota. A svéd Jukkasjärvi nevű kis falucskában mindössze ezren laknak. Itt épült fel a világ első jéghotele, mely stílusosan az Icehotel elnevezést kapta. 1989 óta minden télen újjáépítik a szállodát, hála a Torneälven folyó jegének. Amikor a hotel elolvad, a víz ugyanide tér vissza.

 

Fotó: icehotel.com

 

Mivel itt a téli hőmérséklet mindig 0 fok alatt van, így nem kell attól tartani, hogy az épület ráolvadna a vendégekre. Nemcsak használható tartózkodási hely, de az Icehotel igazi műremek. Minden évben közel 40 művész gyűlik össze, akik emlékezetes és rendkívül látványos formákat alkotnak, így nem csoda, hogy a kis falucska igazi turisztikai központ a téli időszakban.

 hirdetes_810x300  

 

Fotó: icehotel.com

 

Fotó: icehotel.com

 

Ausztriában eszkimóként élhetünk

 

Na nem örökre, de Ausztriában kipróbálhatjuk, milyen érzés jeges körülmények között élni. Kühtai a téli sport szerelmeseinek paradicsoma, akik ha elfáradtak a napi mozgásban, akkor este nyugovóra térhetnek egy igluban. Ez kevésbé látványos, mint a svédek műremeke, de az ide érkező vállalkozó kedvű turisták kipróbálhatják, hogy milyen nehéz munka az igluépítés, és ha elég merészek, ott is aludhatnak.

 

Fotó: urlaubsguru.at

 

Fotó: myday.at

 

Kanada sem maradhat ki a sorból

 

A Hotel de Glace 2001-ben nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. Hogy mire elég 15 ezer tonna hó és 500 tonna jég? Nos, kialakítható belőle 44 szoba és lakosztály, számos lenyűgöző hó boltív és csodálatos jégszobor. Néhány szobában tűzhely is van, ami a jég és a tűz együttes jelenlétének csodáját adja. Azok a vendégek, akik már jártak itt, életre szóló élménynek tartják, ahol a fantázia és a valóság találkozik.

 

Fotó: hoteldeglace-canada.com

 

Fotó: hoteldeglace-canada.com

 

Jégtemplom a Magas-Tátrában

 

Pár éve felmerült az ötlet, hogy a Tarajka-hegyfoknál (Hrebienok) épülhetne egy jégtemplom. Akkor persze senki sem hitt abban, hogy ez meg is valósulhat, de a cseh jégszobrász, František Bálek és csapata 2013-ban elkészítette azt, amit addig mindenki lehetetlennek tartott. Egy évvel később újra felépítették a templomot,és ekkor már Bálek itt is tartotta az esküvőjét. 2015 óta pedig Bakos Ádám és csapata végzi a munkálatokat. Nem volt másra szükségük, csak 90 tonna jégre, no meg némi kreativitásra és kézügyességre. Azóta igazi turisztikai látványossággá vált a hely és számtalan esküvőt, eljegyzést és hangversenyt tartottak már itt.

 

Fotó: webnoviny.sk

 

 

Fotó: SITA

 

Nemzetközi Hó- és Jégfesztivál Kínában

 

Harbin városa már évek óta helyt ad a híres rendezvénynek. Ez Kína leghidegebb városa, melyet gyakran a jég városaként is emlegetnek. Az ide látogatók gyönyörködhetnek hatalmas jégből és hóból épült palotákban, szobrokban, hidakban és csúszdákban. Több ezer jégszobrász dolgozik azon, hogy az 500.000 négyzetméteres park tele legyen lenyűgöző látnivalókkal. A fesztivál minden év januárjában nyitja meg a kapuit, idén már 31. alkalommal. A jégcsodákat esténként kivilágítják, így még látványosabb lesz az ideiglenes jégvilág.

 

Fotó: AFP

 

Fotó: AFP

 

Forrás: ridikul.hu/Körkép.sk

Nyitókép: icehote.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!