Csaknem 2000 élő fát csavart ki a viharos szél múlt hét pénteken (2.24) a Tátrai és Pieninek Nemzeti Park területén. A kidőlt fák összesen 1335 köbméter faanyagot tesznek ki.

 

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) állami erdészetének jelentése szerint a legnagyobb kár az erdei növényzetben Javorina (Tatranská Javorina), Oravice és Vöröskolostor (Červený Kláštor) védett területén keletkezett. A jelentések szerint csak ezeken a területeken 850  köbméternyi fa dőlt ki.

 

A turistautak járhatóak, de lehetnek akadályok

 

 hirdetes_300x300  

3000 euró értékű kár érte a TANAP berendezéseit és különböző épületeit is. A vihar ellenére a turistautak jól járhatóak és elérhetőek. Az utakat és ösvényeket folyamatosan tisztítják, azonban állandóan fúj a szél, úgyhogy a helyzet bármikor változhat. Túrázás során előfordulhat, hogy az útvonalon nem várt akadályba ütközünk.

 

A múltheti orkán rekordot is döntött: A Magas-Tátrában található Lomnici-csúcson a szél sebessége elérte a 222 km/h-t. A mérések történetében ez csupán a negyedik olyan feljegyzés, amely a 200 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó légmozgásról számol be. A szakemberek közlése szerint legalább 1951, vagyis az ottani mérőállomás létesítésének ideje óta nem mértek a csúcson ilyen hatalmas erejű légmozgást.

 

Tvnoviny.sk , Körkép.sk
borítókép: TASR (korábbi felvétel)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!