Génkutatók megállapították, hogy a gyapjas mamutok kihalásáért egy sor genetikai hiba a felelős. Az utolsó példányok mintegy 4000 évvel ezelőtt éltek a Jeges-tengeren lévő Vrangel szigeten.

 

A kutatók vizsgálatai során kiderült, hogy a gyapjas mamutok utolsó képviselőinek génjei már annyira sérültek voltak, hogy elvesztették miatta szaglásukat, megbomlott a csordaszellemük, és rendellenesen fénylett a szőrük.

 

Miután mindenhol kipusztították őket a kontinensen, a Vrangel-sziget volt az utolsó menedékük, ahol már csak pár száz példány maradt belőlük. Emiatt minimális volt a genetikai változatosság, az elszigeteltségben nem volt természetes kiválasztódás.

 

  hirdetes_300x300   

A kutatók a 4000 évvel ezelőtt és a 45 ezer évvel ezelőtt élt gyapjas mamutok génállományát hasonlította össze, így derült fény az eltérésekre. A vizsgálat nem véletlenszerű volt, a tudósok arra voltak kíváncsiak, milyen genetikai veszély leselkedik a súlyosan veszélyeztetett állatfajokra.

 

Ma már alig 100 ázsiai gepárd él szabadon a világon, élőhelyük szinte kizárólag Irán és Pakisztán egyes részeire korlátozódik. Ugyanez a helyzet a hegyi gorillákkal is, belőlük 300 példány maradt fenn.

 

 

BBC.com

Nyitókép: smithsonianmag.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.