A világon számos olyan hely van, ami az átlagember számára rendkívül veszélyes lehet. A Brigh Side portál összegyűjtötte a Föld leghátborzongatóbb és egyben legveszélyesebb pontjait, amelyeket az adrenalinra vágyók meglátogathatnak.

 

A Halál-völgy, USA

 

Az amerikai Halál-völgy Nemzeti Park (Death-valley, Kalifornia) sivataga tartja az abszolút melegrekordot. A világ legforróbb pontján 56,7 fokot mértek a műszerek. Néhány éve az iráni Dus-e Lut sivatagban állítólag 70,7 fokot mértek, de mivel műholdas mérésről van szó, a címet nem orozhatta el a Halál-völgyétől, ahol víz nélkül mindössze 14 óráig bírja az emberi szervezet.

 

 hirdetes_810x300  
A kaliforniai Halál-völgye. Forróbb pontot aligha találunk a Föld felszínén. Fotó: BrightSide.me

 

Washington-hegy, USA

 

A Mount Washington büszkélkedhet a világ legvadabb, legerősebb széllökéseivel, amit valaha mértek. Nem kevesebb, mint 327 kilométeres óránkénti szélsebességet is mértek a hegy ormain, ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok miatt -40 fok körülire hűlik a levegő ott. Annak ellenére, hogy a legmagasabb csúcsa csak 1917 méter, a világ egyik legveszélyesebb hegyéről van szó.

 

A világ legszelesebb hegye. Fotó: BrightSide.me

 

Sinabung vulkán, Szumátra, Indonézia

 

A Szumátrai-félszigeten található aktív vulkán rendkívül gyakran tör ki, és ilyenkor a körülötte lakó települések lakói szó szerint mindenüket elvesztik, házukat, és megélhetési forrásukat. Ezeket a városokat és falvakat az elmúlt évtizedekben már néhányszor teljesen újjáépítették, miután a fortyogó láva és hamu elpusztította őket.

 

A helyi építőipari cégek nagy barátja. Fotó: BrightSide.me

 

Kígyó-sziget, Brazília

 

Nem messze a brazil partoktól van egy sziget, amit általánosságban a legveszélyesebb helynek tartanak a világon. Itt található a legtöbb halálos mérgű kígyó, becslések szerint egy négyzetméterre 5 jut belőlük. A Kígyó-sziget számos áldozatot szedett már, a brazil kormány betiltotta a szigetre való belépést, így hivatalosan nincs semmilyen turistaforgalom a szigeten.

 

Négyzetméterenként öt kígyó… helyenként több. Fotó: BrightSide.me

 

Madidi Nemzeti Park, Bolívia

 

Ezen a gyönyörű helyen élnek a világ legmérgezőbb élőlényei. A parkban találhatóak olyan növények, amelyek csupán érintésre viszketést, bőrkiütéseket vagy szédülést, akár eszméletvesztést okozhatnak. Ha netalántán az ember nyílt sebet szerezne, szinte biztos, hogy megfertőzi valamilyen trópusi parazita.

 

Varázslatos és halálos. A Madidi Nemzeti Park Bolíviában. Fotó: BrightSide.me

 

Halál-völgye, Kamcsatka-félsziget, Oroszország

 

A távol-keleti félszigeten is van egy Halál-völgye, nem messze a híres Gejzírek-völgyétől. A mérges gázok magas koncentrációja miatt a völgy szinte teljesen kietlennek tetszik. Az ide tévedő állatok fajtársaikhoz képest idejekorán elpusztulnak, az embereket pedig magas láz, szédülés és hidegrázás gyötri.

 

Az orosz Halál-völgye. Fotó: BrightSide.me

 

Bikini-atoll, Marshall-szigetek

 

A valóságos paradicsomnak tűnő szigetecske valójában teljesen lakatlan. Egy nukleáris kisérlet miatt a sziget lakóit kitelepítették, ma pedig lakhatatlan a magas radioaktív sugárzás miatt.

 

A természet földi paradicsomnak szánta, az ember pokollá változtatta. A Bikini-atoll. Fotó: BrightSide.me

 

Erta Ale vulkán, Etiópia

 

A pokol bejáratának tűnő vulkán a világ egyik legveszélyesebb vulkánja, a helyiek egyik részét „a Pokol Kapujának” nevezték el. Az Erta Ale-ban található a világ öt lávatavának egyike. A felszín alatt folyamatosan változik a magma mennyisége, ezért a föld rendszeresen remeg a kürtő közelében. Kitörésekre is volt példa, 2005-ben a tűzhányó kitört, ezreknek kellett elhagynia az otthonát. A tűzhányó történetéhez egy sajnálatos magyar vonatkozású történet is van, Fábián Tamás geográfust és  Szabad Gábor bőrgyógyászt az Erta Ale közelében támadták meg etióp félkatonai szervezetek és lőtték agyon.

 

Az Erta Ale. Veszélyes hely egy különösen veszélyes és hányattatott sorsú országban. Fotó: HNonline.sk

 

Nátron-tó, Tanzánia

 

A Nátron-tó felszínén található alkalikus savak szinte azonnal megölik a legtöbb organizmust. Persze az élet mindig utat tör magának, ebben a tóban is nagy számban élnek az ilyen környezetet kedvelő mikroorganizmusok, például cianobaktériumok, amelyeket a flamingók különösen kedvelnek. Épp ezért a tó sekélyebb vizeiben építenek fészket – ott, ahol a ragadozók a tó savassága miatt már nem közelítik meg őket. A tóban úszni természetesen szigorúan tilos, de a táj gyönyörű. Sajnos a kénhidrogén iszonyatosan erős szaga miatt nem igazán élvezhető. (A kénhidrogén kölcsönöz kibírhatatlan szagot a záptojásnak is.)

 

A vörösen pompázó Nátron-tó. Fotó: a vilagtitkai.hu

 

HNonline.sk

Nyitókép: BrightSide.me

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!