Az ott élők 30 napot ingyen dolgoznak a hónapból, mégis egyre többen érkeznek.

 

La Rinconada egy különös hely a perui Andokban. Az 5100 méteren fekvő város a világ legmagasabban fekvő települése. Bár csak 14 fokra van az Egyenlítőtől, az időjárása egyáltalán nem kellemes. A nyarak csapadékosak, a telek szárazak, és mindig hideg van. Az éves átlaghőmérséklet mindössze 1,3 fok.

 

Fotó: VQR

 

Valójában La Rinconada nem nevezhető városnak, hiszen alig vannak utak, nincs vezetékes víz vagy csatornarendszer. A házak jó részét bádoglemezekből építették, szigetelésük nincs. Még csak közigazgatásról vagy törvényi szabályozásról sem igazán beszélhetünk – írja az Amusing Planet. Az ott lakókat szinte mind az arany vonzotta oda, de a település fejlesztésére semmi pénzt nem fordítottak.

 hirdetes_810x300  

 

Bizonytalan, hogy kapnak-e fizetést

 

Az ott működő aranybányák egy része illegális, a kibányászott arany pedig egyenesen a feketepiacon köt ki. Akik a Corporación Ananea munkásai, azok a cachorreo néven ismert foglalkoztatási formában dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy 30 napig ingyen robotolnak, a 31. napon pedig annyi ércet vihetnek el a bányából, amennyit egyedül elbírnak. Ha találnak benne aranyat, szerencséjük van, ha nem, akkor így jártak.

 

Fotó: Lucas Oleniuk / Toronto Star

 

Az aranyat higannyal nyerik ki, amiből ugyancsak rengeteg van a környéken. A környezetvédelemre azonban nem sok figyelmet fordítanak, így La Rinconadában minden szennyezett, a föld, a víz, a levegő és a hó is.

 

Fotó: VQR

 

A cudar viszonyok ellenére a település egyre több munkást vonz. 2001 és 2009 között La Rinconada lakossága megduplázódott, és azóta is töretlenül nő. Jelenleg 60 ezerre becsülik az itt élők számát.

 

Forrás: amusingplanet.com

Nyitókép: renderasbusiness.com 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!