A Novohrad – Nógrád UNESCO Geopark az idén kilencedik alkalommal csatlakozik az Európai Geoparkok Hete rendezvénysorozathoz, melynek során Európa számos geoparkjában programok sora várja az érdeklődőket.

 

Megnyitó. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvénysorozat  május 25-én  vezetett gyalogtúrával vette kezdetét, melyen a  füleki II. Koháry István, az Iskola utcai és a Bénai Alapiskola tanulói vettek részt pedagógusok és a geopark munkatársainak vezetésével.

 

Az első vezetett gyalogtúrára diákjai. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

A rendezvényt a túra indulása előtt Agócs Attila, a Novohrad-Nógrád Jogi Személyek Társulásának elnöke, Fülek város polgármestere nyitotta meg.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A gyalogtúrán Béna községből indulva a Csomai kőbányát és a legmagasabb, 5. védettségi fokozat alatt álló Bénai sziklákat tekintették meg. A Csomai kőbányában jelenleg nem folyik bányászat. Több évtizedes működése során ugyan sebet ejtett a természeten, ugyanakkor feltárta a terület geológiai szerkezetét, melyet a Monosza tűzhányó lávafolyama alakított ki. Jól megfigyelhetőek itt a bazaltoszlopok és geológiai rétegek.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Szomszédságában található a terület egyik legértékesebb természeti képződménye, a Bénai-sziklák, melynek hatalmas kőoszlopai a lejtős mozgás következtében fokozatosan távolodnak az „anyasziklától”.

 

Szarvas Imre. Felvétel: Puntigán József.

 

Egy nappal később a régió iskolának csoportjai által  megrendezett Vulkánshow keretében a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével a vulkanizmussal, a tűzhányók működésével ismerkedtek meg, melynek során egy miniatűr vulkánt is működésbe hoztak.

 

A jelenlővéket a vendéglátók nevében Szarvas Imre üdvözölte, aki bemutatta a Európai Geoparkok Hálózatát is.  Szakmai elődója a vulkanológiai interaktív foglalkozás vezetője Harangi Szabolcs vulkanológus volt.

 

Harangi Szabolcs. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvénysorozat további részében a határ mindkét oldalán vezetett gyalogtúrák, ismeretterjesztő és képzőművészeti versenyek, óvodás programok várják az érdeklődőket. Lesz fényképezés napja, családi nap, videofilmek vetítése. A rendezvénysorozat augusztus első hetében a geopark nyári táborával zárul.

 

Mini vulkán. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!