World and Science magazin a twitteren tett közzé egy érdekes infogramot arról, mely állatfajok okozzák a legtöbb ember halálát – beleértve magát az embert is. Még mielőtt valaki messzemenő következtetéseket vonna le, eláruljuk, hogy az ember csak a második helyezett.

 

A vízilovak évente 500 embert gyilkolnak meg, a krokodilok pedig mintegy 1000 embert – ha figyelembe vesszük rossz hírüket, ez a szám meglepően alacsony (szerencsére). Az emberi testben előszeretettel élősködő galandférgek számlájára évente 2000 haláleset írható, az Ascaris orsóférgekére pedig 2500.

 

Ugorjunk egy nagyot: nézzük a legtöbb gyilkosságot elkövető fajokat.

 

 hirdetes_810x300  

Az édesvízi csigák évente 10 ezer ember halálát okozzák, igaz nem szándékosan. Főleg a trópusokon és a szubtrópusi övben vérmételyeket terjesztenek. A lárvák petéikből kikelve köztigazdaként keresnek egy csigát, belefúrják magukat annak testébe, majd szaporodni kezdenek. A csigából aztán távoznak az ún. cerkária lárvák, amelyek az ember bőrén keresztül behatolnak a szervezetbe, és a vérrendszerben végleg kifejlődve egy bilharziózis nevű betegséget okoznak. Szerencsés esetben hasmenéssel, véres széklettel és vizelettel valamint erős fájdalommal jár a betegség, de súlyos esetben májkárosodás, veseelégtelenség és rák is kialakulhat miatta.

 

A gyilkos poloskák is évente legalább 10 ezer ember halálát okozzák. Ezt a rovarfajt csókolózó bogárként is emlegetik. Éjszaka ugyanis, míg áldozatai alszanak, a száj környékén csípi meg az embert (vérrel táplálkozik). Ezután azonban a seb környékére ürít, és ezzel egy nagyon veszélyes parazitát juttat az ember szervezetébe, amely Chagas-kórt okoz. A betegség gyógyíthatatlan, és nem is azonnal jelentkeznek tünetei. Azért veszélyes, mert a szív- és érrendszeri megbetegedések arányát az átlag 17-szeresére növeli. Többek között szívnagyobbodást, szívelégtelenséget, nyelőcsőtágulatot okozhat.

 

A cecelégy nem ismeretlen fogalom, főleg Fekete-Afrikában szedi áldozatait, az elmaradott harmadik országokban jellemző előfordulása. Álomkór-ostorosokat terjeszt, amelyek agyvelő- és agyhártya-gyulladást okoznak. Évente 10 ezer ember halálát okozzák a hivatalos feljegyzések szerint.

 

Kutyatámadásban 25 ezren halnak meg évente. Kígyótámadásban 50 ezren. A World and Science szerint egy évben 475 ember esik áldozatul saját fajtársának, és ezzel a második leghalálosabb állatfajnak minősíthető az emberiség.

 

A legtöbb halálos áldozatot a világon (évi  725 ezer ember) a szúnyogok szedik az általuk terjesztett betegségek miatt.

 

Forrás: Twitter.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: toochee.blog.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!