Ha megfigyeljük az Alacsony-Tátra domborulatairól készült 2006-os és 2017-es fényképeket, akkor szinte mindenkinek feltűnhet, hogy a domborulatokat borító erdők nagy része eltűnt. Az aktuality.sk portál beszámolója szerint a képek valóságos negatív reakcióáradatot indítottak el a közösségi oldalakon.

 

A felháborodás egy erdővédelmi csoportnak köszönhető, a Vlk (Farkas) társulás vezetője, Juraj Lukáč tette közzé a fényképeket. Vajon tényleg olyan rossz a helyzet az Alacsony-Tátrában?

 

Súlyos károk

 

 hirdetes_300x300  

A természetvédők azt állítják, hogy annyira rossz a helyzet, hogy az Alacsony-Tátra már nem jogosult a nemzeti part státuszra sem. A társulás tagjai nemsokára arra készülnek, hogy a környezetvédelmi minisztériumnál hivatalosan is szeretnék elérni a NAPANT (Alacsony-Tátra Nemzeti Park) megszüntetését, amelyet még 1978-ban hoztak létre.

 

Juraj Lukáč szerint a nemzeti parkok minimum 50 százaléka érintetlen természeti terület, ez az Alacsony-Tátrában nem teljesül. Állítása szerint nincs biztosítva a nemzeti park védelmének biztosítása a nemzetközi szabványok alapján.

 

A természetvédők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy jóval több fát vágnak ki a park területén, mint a tervezett mennyiség. Amennyiben súlyos szélvihar okoz károkat a területen, a kidőlt fákat a gazdálkodók feldolgozzák, így a fakitermelés meghaladja a tervezett mértéket, ezt a park vezetése is elismeri. Vannak olyan esetek  azonban, amikor törvényi előírás alapján kénytelenek gyorsan fákat kivágni, a kártevők elszaporodásának megállítása érdekében.

 

Légi felvétel az Alacsony-Tátráról. forrás: Facebook

 

A természetvédők ezt másképp látják 

 

Az Alacsony-Tátrában 2004-ben és 2014-ben  is súlyos szélvihar tombolt, a kitermelt famennyiség jelentős részét pont a viharban megsérült vagy kidőlt fa adta – a természetvédők azonban ezzel nem értenek egyet. Lukáč szerint a védett területeken a fának nincs pénzügyi értéke, a nemzeti park pedig azért működik, hogy megvédjék a természetes környezetet.

 

Szerinte azonban nemcsak a sérült fákat vágják ki, hanem azokat is amelyek átvészelték a szélvihart. „Ha meghagynák azokat a fákat, akkor  azok mechanikus védelmet nyújtanának a szarvasok ellen, akik lerágják a fiatal facsemetéket, búvóhelyet nyújtanának különböző ragadozóknak, akik elijesztik a szarvasokat, az erdő pedig gyorsabban növekedne annál, mintha kivágnánk mindent, fákat ültetnénk be és a területet kitennénk a napsugárzásnak.

 

A 2004-es vihar súlyos károkat okozott a Magas és Alacsony-Tátrában is. kép: aktualne.sk

 

NAPANT: Az Alacsony-Tátra megérdemli a  védelmet 

 

A NAPANT vezetése elismeri, hogy egyes élőhelyek nem kívánatos beavatkozásban részesültek, azonban nem látnak okot a nemzeti park törlésére. A törvény alapján az ezer hektárnál nagyobb kiterjedésű, emberi tevékenység által lényegesen nem érintett ökoszisztémák lehetnek nemzeti parkok. A NAPANT estében 73 ezer hektáros területről van szó, amelyből közel 10 ezer hektár a legmagasabb szinten védett, érintetlen terület. A vezetőség szerint a  park több szempontból is egyedi jellemzőkkel bíró területnek számít, ezért megérdemli a törvényileg biztosított területi védelmet.

 

Aktuality.sk
borítókép: Facebook

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!