A somoskői bazaltömlés mellett Nógrád, s egyben a Novohrad-Nógrád Geopark egyik legértékesebb földtani értéke a vulkanikus eredetű béri „andezit csúszda”. Legismertebb búcsújáró helye a Mátraverebély melletti Szentkút, amely egy éve  megszépülve várja zarándokait.

A Geopark és a Füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ által előkészített vezetett gyalogtúrán Prakfalvi Péter geológus kalauzolásával ismerkedtek meg a két helyszínnel a túra résztvevői.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Béri andezitcsúszda

 

 hirdetes_810x300  

A Bér község közelében emelkedő, kikristályosodott oszlopokból felépülő 402 m magas Nagy-hegyre a község központjából  egy  geológiai tanösvény vezet.

 

Prakfalvi Péter. Felvétel: Puntigán József.

 

A nem nagy túl nagy területen három, egymástól jól elkülöníthető földtörténeti korszak eseményeit lehet tanulmányozni.

Folytatás kattintás után…

[stw]

Látható egy ún. telérvulkán belső szerkezete, amely hasonlóan a somoskői bazaltömléshez az itteni kőbányászat során került a felszínre. Az andezitet az 1980-as évekig bányászták itt (Holczer-bánya). A követ építkezésre, a vasúti sínek közötti tér feltöltésére használták.  Jó csiszolhatósága miatt a (sír)kőfaragók is szívesen használták.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A helyszín értékét nagyban növeli, hogy az oszloposság az andezitben jóval ritkábban jelenik meg, mint a bazaltban. A kőcsúszda világviszonylatban is ritkaságnak számít. Csak négy hasonló van a világon, melyek közül a legismertebb az Amerikai Egyesült Államokban található Devils Tower.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A hegy tetején találjuk az andezit csúszdaként is ismert területet, amelyet 8-10 méter hosszú, 30-40 cm-es átmérőjű, 5 vagy 6-szögű andezit tömbök csúszda formájú fala alkot. Egy hozzávetőlegesen 8-10 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés eredményeként jött létre.

A láva egy része kőzetrepedésekben rekedt, és lehűlése során fokozatosan zsugorodott, aminek eredménye az oszlopos elválás lett.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A hajlott oszlopok mellett egyenes oszlopok is megtalálhatóak itt és a domb tetején is, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra.

 

Az elmúlt évmilliók alatt az andezit telér hasadozottsága és főleg az eróziós tevékenység eredményeként felaprózódott. Ez főleg a jégkorszak idején következett be, amikor a területen is jelentősen csökkent a hőmérséklet, ami kedvezett az ún. kifagyásos pusztulásnak.

A törmelék a kőfal mellett egy terjedelmes kőtengert alkot, amely lejtős mozgás eredményeként lassan csúszik lefelé. Kopár a felszíne, mivel a mozgás egyszerűen leszeleteli az esetlegesen itt kinövő  növényeket.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A kőömlés lábánál egy U alakú látszóbeton építményben  12 db, a Geopark területéről származó kőzet van bemutatva. Az építményt a geológiai tanösvénnyel együtt 2014-ben nyitották meg, Az információs táblák a kőzeteket és a környék földtörténetét ismertetik.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A helyszín természetvédelmi terület, a Bükki Nemzeti Park része,  növény- és állatvilága is jelentős értéket képvisel.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Maga a település néhány építészeti emlékkel is büszkélkedhet. Az evangélikus klasszicista stílusú paplak, valószínűleg egy régebbi épület alapjain 1820 táján épült. Az Evangélikus barokk templomot 1721-ben középkori alapokra építették, benne felfedezhetőek a 14. század gótikus részletei.

 

Felvétel: Puntigán József

 

Puntigán József

Nyitókép: Körkép.sk/Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.