A DNS-ük egy része hasonlít a már ismert állatafajokéhoz, más részükkel azonban a tudomány még nem találkozott. Ezt a következtetést vonták ausztrál kutatók, akik az Antarktisz Ross-szigetén, egy aktív vulkán közelében lévő barlangrendszert tártak fel.

 

A barlangokban begyűjtött minták (jégminták, amelyekben mohák, növények, kisállatok, rovarok voltak) vizsgálata közben olyan DNS-eket fedeztek fel, amelyek eddig nem ismert részeket is tartalmaznak. Az eredményeiket a Polár Biology szakfolyóiratban közölték.

 

A barlangokban egyébként – a látszat ellenére – rendkívül meleg van. Akár plusz 25 fok fölé is felmelegedhet a levegő, köszönhetően a vulkánnak. Ahol a jég elég vékony, halvány fény is feldereng.

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: BBC.com

 

Dr. Fraser kutatásvezető elmondta, hogy a begyűjtött élőlények DNS-e jórészt megegyezik a szokványos állatokéval és növényekével, de a genetikai lánc egyes elemeit nem tudják azonosítani.

 

A következő lépés, hogy még élő példányokat gyűjtsenek be, ha sikerül ugyan találniuk. Amennyiben sejtéseik beigazolódnak, akkor az általunk ismert élőlények fejlődési pályájától kissé eltérő növényekre és állatokra bukkanhatnak.

 

BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!