Kína ezúttal egy különleges zöld városrész kiépítésével venné fel a harcot légszennyezettséggel. A koncepció megálmodója most is Stefano Boeri, olasz építész, aki Milánóban már megalkotta a híres vertikális erdőt.

 

2020-ig egy teljesen „zöld” városrész születik meg majd Ázsiában, amelyik energetikai szempontból teljesen önellátó lesz az épületekben elhelyezett geotermális és a fotovoltaikus berendezéseknek, továbbá az elektromos közlekedési eszközöknek és az utcákat, épületeket borító több ezer fának köszönhetően. A “zöld” városrész alkotói nem mások, mint az olasz Stefano Boeri Architetti studio építészei – írja a La Repubblica olasz napilap.

 

Fotó: Stefano Boeri Architetti

 

Ez a csapat alkotta meg 2014-ben Milánóban a Függőleges Erdőt is. Eddig ahhoz voltunk hozzászokva, hogy ez a csapat olyan létesítményeket épített, amelyek hozzájárultak a környezet védelméhez. Például olyan futurisztikus tornyokat emeltek, amelyek elnyelték a port, vagy olyan falakat, amelyek elnyelték a szmogot; mindezek megépítéséhez olyan anyagokat használtak, amelyek újrahasznosított forrásokból készültek.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: Stefano Boeri Architetti

 

Egy modell egyenesen a laboratóriumból

 

Jóval összetettebb megvalósítani egy olyan városrészt, ahol az összes szolgáltatásnak a lehető legjobbnak kell lenni. Az első olyan várost, amelyik a tartós fejlődés megtartásáért fog felelni, abban a kínai Liucsouban fogják megépíteni, ahol a legerősebb a légszennyezettség.

 

Fotó: Stefano Boeri Architetti

 

A 175 hektáros területen felépülő városrész összesen 30 ezer fő befogadására lesz képes. A tervek szerint a futurisztikus zöld városrészt 40 ezer fa és 100 növényfaj közel egymillió egyede fogja borítani. Nemcsak parkokban vagy az utcán, de az épületek külső felszínén is nőni fog a növénytenger, amely évente körülbelül 10 ezer tonna szén-dioxidot és 57 tonna szálló port lesz képes megkötni.

 

A városrészben nemcsak lakóházak, de kereskedelmi épületek és üdülési létesítmények, valamint hotelek, iskolák és kórházak is helyet kapnak. Ennek a kísérletnek az a célja, hogy megmutassa, a laboratóriumból is lehetséges egy város modelljét átültetni a valóságba.

 

Az összes épület energetikai szempontból önálló lesz, a geometrális energiát pedig a belterek kifűtésére fogják alkalmazni. Az épületek tetőszerkezetein szoláris paneleket fognak elhelyezni, amelyek célja az lesz, hogy a lehető legtöbb újrahasznosítható energiát összegyűjtsék.

 

Fotó: Stefano Boeri Architetti

 

Amennyiben a projekt megvalósul, az nemcsak a levegő minőségét fogja javítani, de a helyi biodiverzitást is – élőhelyet biztosítva a Liucsou területén élő fajoknak. Emellett csökkenni fog a zajszennyezés, és nem utolsó sorban a globális átlaghőmérséklet is.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Stefano Boeri Architetti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!