A dél-amerikai, afrikai és ázsiai esőerdők olyan rossz állapotban vannak, hogy már nem megkötik, hanem hatalmas mennyiségben termelik a globális felmelegedésért leginkább felelős szén-dioxidot. Az egyébként brutális ütemben fogyatkozó trópusi erdők nagyobb termelőnek számítanak, mint az Egyesült Államok.

 

Ha az ember egyszer felborítja a természet egyensúlyát, akkor azt nem lehet csak úgy helyrehozni. Lényegében erre mutattak rá azok a kutatók, akik a Science magazinban megjelent kutatásukban azt állítják, hogy míg eddig az esőerdők fontos szerepet játszottak a károsanyagok megkötésében, mára ezt a képességüket elvesztették.

 

„Már nem ülhetünk tétlenül. Az erdők egyáltalán nem azt csinálják, ami elvárható lenne tőlük”

 

idézte a TheGuardian Alesandro Baccinit, a kutatás vezetőjét.

 hirdetes_400x285  

 

Az esőerdők irtása hatalmas méreteket ölt. Már a fák visszaültetése, telepítése sem oldja meg a problémát. Fotó: Pinterest.com

 

Csúnyán alábecsülték az ember pusztítását

 

Természetesen a trópusi erdők még mindig a Föld tüdejének számítanak, de már nem képesek annyi szén-dioxidot lekötni, mint korábban.

 

Minden növény nappal a fotoszintézis folyamán oxigént és szén-dioxidot állít elő, éjjel pedig csak szén-dioxidot, ideális esetben az előbbiből többet, mint az utóbbiból. Ha azonban a természetet kibillentjük kényes egyensúlyából, akkor ezt a funkcióját elveszti. Most is ennek lehetünk tanúi.

 

A mostani kutatás szerint a tudósok durván alábecsülték az erdők szén-dioxid kibocsátását, mivel csak az erdőtüzekre, az erdőirtásra és egyéb emberi beavatkozásra összpontosítottak.

 

„Az eddigi elemzések figyelmét elkerülte az ember által okozott degradáció, amit a szelektív favágás, a behurcolt paraziták és betegségek és más, felmelegedéssel kapcsolatos tényezők okoznak”

 

magyarázta a kutatás egyik társszerzője, Wayne Walker. Ők ugyanis megvizsgálták a fák alatti aljnövényzet és közpes méretű növények körében bekövetkezett pusztulást is. Az esőerdők ugyanis nem csak fákból állnak, hanem rendkívül sűrű aljnövényzetből, amelyek szintén fontos szerepet játszanak a CO2 megkötésénél.

 

Fotó: The Guardian

 

Nagyobb a baj, mint bárki gondolta volna

 

Kiderült, hogy a megritkult, kis sűrűségű őserdőkben akár a biomassza 75 százaléka is elveszhetett. Hogy miért nem vették észre eddig? Mert a kutatások műholdas felvételek alapján készültek, amelyek az esőerdők kiterjedését ugyan mutatják, de a ritkulásukat már kevésbé.

 

Az őserdei flóra degradációjának a következménye, hogy az őserdők már nem képesek annyi szén-dioxidot megkötni, mint korábban. Még annyit sem, mint amit maguk kibocsátanak. Míg a levegőbe 862 milliárd kilogramm szenet bocsátanak ki, megkötni csak 437 milliárd kilogrammot képesek.

 

Ennek az iszonyatos mennyiségnek a 60 százaléka a nyugati féltekén termelődik meg. A természet megbontott egyensúlya tehát most megbosszulja magát, és sokkal nagyobb mértékben, mint ahogy azt eddig bárki gondolta.

 

Körkép.sk, The Guardian, BBC.com

Nyitókép: ibtimes.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.