Világszerte állatkertek fő attrakciói az emberszabású majmok, hazánkban sem születik úgy gorilla vagy csimpánzkölyök, hogy arról az esti hírek be ne számolnának. Sajnos az emberszabásúak populációit világszerte számos tényező veszélyezteti. Élőhelyeik pusztulása, orvvadászat és betegségek tizedelik állományukat, a veszélyeztetett fajok listáján is „előkelő” helyet foglalnak el.

 

Egy nemrég lezárult vizsgálat azonban némi bizakodásra adhat okot, melynek tanulsága szerint, a tudomány eddig módszeresen alulbecsülte Egyenlítői Afrika emberszabású majmainak populációját. A több mint 10 évig tartó, 5 országban lezajlott felmérés eredményeit idén áprilisban publikálta a mintegy 50 főből álló kutatói gárda. A munkából a WWF (World Wild Fund for Nature), a WCS (Wildlife Conservation Society), a Max Planck Intézet és a Jane Goodall Intézet is kivette a részét.

 

Egy évtized alatt több mint 192 000 km2-t jártak be a projekt munkatársai, gyakorlatilag szó szerint, hiszen Nyugat-Afrika nehezen járható, vadregényes dzsungeljeinek legmélyére csak gyalog tudtak eljutni. A beérkezett adatok elemzése során világossá vált, hogy a régióban élő nyugati síkvidéki gorillák (Gorilla gorilla gorilla) egyedszáma meghaladja a 360 000-t, ez majdnem 30%-kal több mint azt korábban feltételezték. Az összes vadon élő gorilla mintegy 99%-a ebbe az alfajba tartozik, az állatkertben élő példányok közül pedig gyakorlatilag az összes, így populációinak védelme kulcsfontosságú.

 

 hirdetes_300x300  
Hím gorilla egy amerikai állatkertben, forrás: pixabay.com

 

A közép-afrikai csimpánz (Pan troglodytes troglodytes) szintén fajának legelterjedtebb alfaja, s mint kiderült a korábbi felmérések e faj egyedszámát is jelentősen, 10%-kal alulbecsülték, körülbelül 15-20 000-rel több példányt, 128 000 egyedet számoltak meg a kutatók.

 

Mindezek ellenére a természetvédelmi szakemberek nem dőlhetnek hátra. „Remek hír, hogy a nyugat-afrikai erdőségek még mindig több százezer emberszabásúnak nyújtanak otthont.” – nyilatkozta a projekt vezető kutatója, Samantha Stindberg. A WCS munkatársa ugyanakkor hozzátette, aggodalomra ad okot, hogy az emberszabásúak alig 20%-a él a védett területeken.

 

Pomichal Krisztián

Felhasznált forrás: Advances.sciencemag.org

Nyitókép: pixabay.com/Csimpánz valahol Kongó erdeiben

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!