Nyitókép: australiangeographic.com.au

 

Ausztrália tele van veszélyesebbnél veszélyesebb állatfajokkal. Emberre is veszélyes kígyófajok sora, dingó, krokodilok, cápák, hatalmas hálót szövő óriáspókok, amelyek csapatban járnak, medúza, amelynek mérge 100-szor erősebb a kobráénál, vagy ott van a kékgyűrűs polip, amelynek mérge az állat kis mérete ellenére képes végezni 26 felnőttel.

 

Ennek  ellenére mégsem ezek az állatok felelősek a legtöbb halálesetért, hanem a lovak és a tehenek.  A The New Daily hírportál az Ausztrál statisztikai Hivatal adataiból állapította meg,hogy 2008 és 2017 között a szarvasmarhák és lovak 77 embert öltek meg, míg a cápák „csak” huszonhatot, a krokodilok tizenhetet, a pókok pedig senkit.

 

A statisztikák arra is rávilágítottak, hogy miközben a világ 25 leghalálosabb kígyófajából 21 Ausztráliában él, addig a világon tavalyi évben történt 100 ezer halálos kígyótámadásból csak kettő történt a déli földrészen. Póktámadásban végképp senki sem halt meg, pedig a halálos méreggel rendelkező nyolclábúak a legmeglepőbb helyeken is meglapulhatnak: a vécéülőke alatt vagy a kannában. Ausztráliában 1979 óta senki sem esett áldozatul halálos pókcsípésnek – mióta elérhetőek az ellenmérgek.

 hirdetes_810x300  

 

Az ember haszonállataival azonban már más a helyzet. A lovak elsősorban azzal ölhetnek meg valakit, ha levetik az illetőt a hátukról. Valamivel kevesebb élet szárad a szarvasmarhák lelkén.

 

A statisztika szerint az két állatfaj okozta halálesetek egyharmadáért a marhák, kétharmadáért a lovak felelősek. Gyakoriak az olyan esetek, mikor az autópályára tévedő tehenet elütik, egy ilyen találkozásnál az autó karosszériája is megadja magát a fizikának. Vagy épp a sofőrök megpróbálják őket kikerülni, és emiatt szenvednek balesetet. De van számos olyan eset is, mikor a szarvasmarha megvadul, és az áldozatot felökleli vagy halálra tapossa.

 

A leghalálosabbnak tartott pókoknál és kígyóknál jóval több halálos áldozatot szedtek a méhek, darazsak és lódarazsak. Ők tavaly hat ember életét oltották ki (halra marták őket).

 

Sme.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!