A második világháborús hadműveletek szempontjából is sok új tudományos eredményt hozhat az Oroszországban fellelt, mintegy 420 ezer egykori magyar hadifogoly adatait tartalmazó anyag feldolgozása – hangsúlyozta Kovács Vilmos, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az MTI-nek.

 

 

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Gulág Emlékbizottság február 18-i ülése után jelentette be, hogy mintegy 420 ezer, a második világháború alatt szovjet hadifogságba került magyar katona adatait találták meg magyar kutatók Oroszországban. Balog Zoltán hozzátette, a dokumentumok digitalizálását az emlékbizottság költségvetéséből finanszírozzák majd, hogy azok könnyebben kutathatóvá váljanak.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a második világháború alatt körülbelül 500 ezer magyar katona került hadifogságba a Szovjetunióban. Közülük 48 ezren meghaltak, az ő adataik megtalálhatók a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) levéltárában. A 420 ezer hazatért katona adatai viszont eddig hiányosak voltak.

 

 

Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka interjút ad az irodájában, az MTI újságírójának 2016. február 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka interjút ad az irodájában, az MTI újságírójának 2016. február 29-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

 

 

A több mint 400 ezer ember adatait tartalmazó iratanyag alapján egy embernek, egy hadifogolynak nagyjából 3-6 oldalas anyaga volt. Ezekben 40-50 sorszámozott kérdésre adott konkrét válaszokból mindent meg lehet tudni az illetőről: azt, hogy hol esett fogságba, mely alakulatnál szolgált, mit csinált előtte, milyen családi viszonyok között vonult be.

 

 

 

Ugyanakkor ezt is fenntartással kell kezelni, hiszen bizonyos hadifoglyoknak nem állt érdekükben minden információt kiadni. Azt eddig is tudták, hogy melyik táborokban voltak magyarok, a most fellelt dokumentumokból viszont pontosan kiderülhet, hogy ki milyen hadművelet során, milyen intenzitású harcokból esett hadifogságba.

 

 

420 ezer magyar hadifogoly adatai kerültek elő, forrás: mult-kor.hu
420 ezer magyar hadifogoly adatai kerültek elő, forrás: mult-kor.hu

 

 

A digitalizáció által csaknem félmillió magyar család szerezhet részletes információkat arról, hogy felmenőik hol voltak, mit mondtak, amikor fogságba estek, mely táborban voltak elhelyezve – hangsúlyozta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, aki szerint az egész társadalmat megmozgató kérdéskör lesz ez.

 

 

MTI

Nyitókép: szekelyfold.ma/illusztráció

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!