142 éve, 1874. november 30-án született Sir Winston Leonard Spencer Churchill brit politikus, történetíró, Nobel-díjas író. 1940-45 között Nagy-Britannia miniszterelnökeként nagy szerepet játszott a nemzetiszocialista Németország feletti győzelem kivívásában. 1953-ban Mesteri történeti és életrajzi műveiért és a magasabb rendű emberi értékek védelmében kifejtett szónoki tevékenységéért irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

 

A születésnapos politikusról most csokorba szedtünk tíz érdekességet. Íme!

 

1.Churchill édesanyjában, az amerikai Jennie Jerome-ban a család állítása szerint anyai nagyanyja révén irokéz indián vér is folyt. A későbbi miniszterelnök koraszülött volt, anyja – aki éppen egy fogadáson tartózkodott – a Blenheim Palace öltözőszobájában hozta világra fiát.

 

 hirdetes_810x300  

2.Churchill élete során számos balesetet szenvedett. Fiatalkorában volt agyrázkódása, megrepedt egy veséje, később majdnem belefulladt egy tóba, többször leesett a lováról, New Yorkban pedig elütötte egy autó, mert elfelejtette, hogy az USA-ban jobbkezes közlekedés van.

 

3.Édesanyja minden eszközzel próbálta meggyőzni a fiatal Winstont, hogy szokjon le a szivarozásról. Egy alkalommal egy fegyvert és egy pónit ígért neki, amennyiben hat hónapra felhagy a szokással. Bár Churchill fél évig tényleg nem gyújtott rá, miután anyja beváltotta az ígéretét, újra szivarozni kezdett.

 

Winston Churchill
Fotó: thrillist.com

 

4.Churchill olyannyira nem tudott lemondani a szivarozásról, hogy amikor a II. világháború alatt repülővel utazott, még az oxigénmaszkját is úgy alakították ki, hogy azon keresztül tudjon füstölni. Az anekdota szerint Churchill volt az egyetlen, akitől Montgomery tábornok elviselte, ha a jelenlétében dohányzik.

 

5.Churchill szeretett sziesztázni. Szokása még 1895-re vezethető vissza, amikor Kubába utazott, hogy megfigyelje, hogyan harcolnak a spanyolok a kubai gerillák ellen. Ágya később is fontos helyszín maradt életében, olykor innen intézte az államügyeket, és itt fogadta két katonai tanácsadóját, Sir Hastings Ismayt és Alan Brooke tábornagyot is.

 

6.A második búr háborúban haditudósítóként szolgáló Churchill fogságba esett, de megszökött a fogolytáborból. Három napig egy bányaaknában húzta meg magát, majd közel 500 kilométeren át egy gyapjút szállító vonaton bujkálva és gyalogolva Mozambikba menekült. Hazájában a háború után nemzeti hősként fogadták.

 

Sir Winston Churchill gives his familiar 'V' sign after a lunchtime meeting with American Secretary of State John Foster Dulles.
Fotó: huffingtonpost.co.uk

 

7.Az OMG (Oh My God – Úristen) rövidítést a világon során elsőként John Arbuthnot Fisher admirális használta egy 1917-ben Winston Churchillnek írt levelében.

 

8.Churchill alkoholszeretete közismert. A búr háborúban 36 üveg borral, 18 üveg tízéves whiskyvel és 6 üveg brandyvel ment a frontvonalba. Életének utolsó tíz évében minden ebédhez megivott egy üveg pezsgőt, és sokszor még vacsorához is elfogyasztott egy üveggel.

 

churchill4
Fotó: jrbenjamin.com

 

9.A Churchillt 1921-túl 1935-ig, majd a II. világháború alatt szolgáló testőr, Walter H. Thompson mintegy húsz alkalommal mentette meg a politikus életét, többek között srapneltől, valamint arab, indiai és ír nacionalisták, náci ügynökök és görög kommunisták merényleteitől.

 

10.Churchill egyik hobbija Hitlerhez hasonlóan a festés volt. Életében közel 600 képet alkotott. Picasso egy alkalommal azt mondta róla, hogy ha hivatásként űzné a festészetet, nem lenne gondja a megélhetéssel. A háborús miniszterelnök emellett a kőműves munka nagy rajongója volt. Chartwelli házait jórészt a saját kezével építette fel.

 

Forrás: múlt-kor.hu

Nyitókép: quotesgram.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!