Ma van a Hűség Napja. 95 éve, 1921-ben ezen a napon tartották a soproni népszavazást, amelyen a város és környéke Magyarország mellett döntött.

 

A mai Burgenland tartomány területét a trianoni szerződés Sopronnal együtt Ausztriának ítélte, de a magyar kormány a béke aláírása után másfél évvel elérte, hogy a város és nyolc Sopron környéki falu maga dönthessen sorsáról. Sopron annak ellenére döntött Magyarország mellett, hogy a várost akkoriban többségében németek lakták, sőt ez volt az egyetlen alkalom, amikor a trianoni szerződést módosították.

 

Három napon át szavaztak

 

 hirdetes_810x300  

A népszavazást 1921. december 14-én rendezték meg Sopronban, 15-én a városhoz tartozó Brennbergbányán, 16-án a többi településen. Bár a községek közül csak háromban (Fertőboz, Kópháza és Nagycenk) szavazott a többség Magyarországra, Sopronban a résztvevők 72,8 százaléka mondott erre igent.

 

slider-view
Fotó: hotelsopron.hu

 

Öt nap alatt elhagyták a várost

 

Sopront és környékét az antant képviselői hivatalosan 1922. január 1-jén adták át Magyarországnak, az antant csapatai 1922. január 5-én hagyták el a várost. A nemzetgyűlés a népszavazás emlékét törvénybe iktatta, és Sopronnak a Civitas fidelissima (Leghűségesebb város) címet adományozta.

 

M1/MTI

Nyitókép: MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!