Január 27-én a holokauszt áldozataira emlékezünk. A nemzetközi emléknapról az ENSZ Közgyűlése 2005-ben döntött, és azért ezt a napot választották, mert az auschwitzi haláltábort 1945-ben ezen a napon szabadították fel.

 

Az egyhangúlag elfogadott határozat kiemeli „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a 6 millió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

 

 

Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központja lett

 hirdetes_810x300  

 

A hitleri Németország 1942 januárjában politikailag úgy határozott, a 11 milliós európai zsidóságot meg kell semmisíteni, ekkor döntöttek az Endlösungról, „a végső megoldásról”. A holokauszt áldozatai között a zsidó vallásúak mellett közel 200 ezer cigány származású, illetve homoszexuális, testi- és szellemi fogyatékos embert is számon tartanak.

 

úlélők a „halálfal” előtt az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor területén (Fotó: TASR).

 

Az auschwitzi koncentrációs tábort Lengyelország lerohanását követően 1940-ben állította fel az SS, a náci párt fegyveres szervezetének parancsnoksága. A kezdetben munkatáborként is működő láger bejárata felett cinikus módon tábla hirdette, hogy A munka szabaddá tesz (Arbeit macht frei). A törzstáborban és az 1942-ben a közeli Birkenauban létrehozott koncentrációs táborban építették fel az első gázkamrákat, ahol a foglyokat 1941 szeptemberétől ciángázzal gyilkolták meg. Az iparszerű népirtás 1943 márciusában kezdődött, miután a holttestek elégetésére négy krematóriumot helyeztek üzembe.

 

Auschwitz-Birkenau az európai zsidóság megsemmisítésének központja lett, az oda érkezők 70– 75 százalékára azonnali halál várt. A háború végén, amikor már közeledtek a szovjet csapatok, a birkenaui gázkamrákat felrobbantották, a foglyok többségét legyilkolták vagy gyalogmenetben nyugat felé indították. A tömeggyilkosság bizonyítékait igyekeztek megsemmisíteni, ezért az áldozatok számáról a mai napig nincsenek pontos adatok.

 

„A munka szabaddá tesz” felirat a haláltábor kapuján (Fotó: Andrzej Grygiel – MTI/EPA)

 

A tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel. Az auschwitzi múzeum honlapja azt írja: „Paradoxon, hogy a hitleri totalitarizmus foglyainak a sztálini totalitarizmust képviselő katonák hozták el a szabadságot.”

 

A tábor felszabadításának napján, január 27-én szerte a világon és az auschwitzi kulturális központban is minden évben megemlékezést tartanak.

 

Forrás: nlcafe.hu

Nyitókép: rtv.rs

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!