Apolló és nimfák – Versailles, Franciaország

 

Forrás: BBC.com

 

A versaillesi palota és kertje mintegy 8 négyzetkilométeren terül el. XIV. Lajos, a Napkirály „vidéki” rezidenciának szánta, ahol a mozgalmas fővárostól elvonulva élvezhette az élet gyönyöreit. Nem véletlen, hogy Versailles egyik legszebb művészeti alkotása, az Apolló és a Nimfák is ezt az üzenetet közvetítik: a habokból a Nap (Héliosz) szekerén bukkan elő Apolló istenség. A kert többi részében lévő kutak szoborfigurái, a táncoló alakok, a nimfák, a szatírok és a mitológiai szerelmespárok egyértelműen elárulták, hogy az uralkodó milyen szerepet szánt rezidenciájának. Az alakok aranyozott bronzból készültek.

 

Jet d’Eau, Genf, Svájc

 hirdetes_300x300  

 

Forrás: BBC.com

 

Az 1951-től működő szökőkút a svájci város egyik szimbóluma. Nincsenek aranyozott bronzszobrok, se réz sellők. De a szökőkút 7 tonna vizet lövell 140 méter magasra 200 km/órás sebességgel.

 

Nags-e Dzsahán tér, Iszahán, Irán

 

Forrás: BBC.com

 

Ennél a hatalmas, boltíves szökőkútnál csak a pekingi Tienanmen tér nagyobb. Iszfahánban található, ami Irán harmadik legnagyobb városa, 1,5 milliós tartományi székhely, kereskedelmi központ. A Nags-e Dzsahán tér a világ második legnagyobb tere, 512 méter hosszú és 164 méter széles. A 16-17. században építették ki egy régi lovaglópálya alapjaira. A szökőkút körül csodálatos mecsetek, a Magas-kapu (Áli gápu) találhatók. A hatalmas szökőkút a nyári hónapokban a látványon kívül másfajta élményt is nyújt az oda látogatóknak – a 35 fokos hőmérséklet mellett igencsak üdítő lehet.

 

Trevi-kút, Róma, Olaszország

 

Forrás: BBC.com

 

Róma legismertebb és legnagyobb kútja. A szoborcsoport központi alakja Ókeánosz tengeristen. A 26 méter magas és 20 méter széles monumentális alkotás nagy népszerűségnek örvend, vizébe naponta körülbelül 3000 eurót dobnak a szerencsére vágyó turisták. Három út találkozásánál épült meg, innen a neve latinul (Trivium).

 

Sámson-kút, Peterhof palota, Szentpétervár, Oroszország

 

Forrás: BBC.com

 

I. (Nagy) Péter orosz cár által épített rezidenciák közül a legszebb a szentpétervári Peterhof palota. A palota alatt található Nagy Vízesés vize egy nagy márványmedencébe ömlik. A gyönyörű szökőkútrendszert 64 kút táplálja és 200 szobor díszíti. Közülük a legismertebb a Sámson-kút, amit I. Péter poltavai (Ukrajna) győzelme emlékére emeltette, mikor 1709-ben, Sámson napján (június 27., a Gergely naptár szerint július 8-án) az orosz seregek visszaverték XII. Károly svéd király hódító seregeit. Az oroszlán szájából 20 méter magasra lövell ki a vízsugár.

 

Lebegő szökőkutak, Oszaka, Japán

 

Forrás: BBC.com

 

Ezek a különös építmények esténként olyan hatást keltenek, mintha lebegnének a víz felett, és úgy zúdulna le a víz belőlük az alattuk lévő tóba. A filmes trükkök találékonyságára utaló lebegő szökőkutak az 1970-es oszakai Expo-n kerültek bemutatásra. A lezúduló víz miatt a kocka alakú kutak tartócsövei alig látszanak.

 

Körkép.sk, BBC.com

Nyitókép: BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!