A Mapire rendszer lehetővé teszi, hogy a Habsburg Birodalom, illetve az Osztrák-Magyar Monarchia történelmi térképein vezessék végig az érdeklődőket a legmodernebb technológiák segítségével.

 

Fő célja egységesen készített, a teljes birodalomra kiterjedő katonai felmérések, kataszteri térképek közreadása, emellett azonban más, érdeklődésre számot tartó régi térképeket (pl. várostérképek) is felkerülnek az oldalra.

 

A régi térképeket összehasonlíthatjuk akár az OpenStreetMap, akár a Google Maps térképekkel, sőt a Google Earth segítségével lehetőségünk van 3 dimenziós összehasonlításra is.

 

 hirdetes_400x285  

 

Az oldal jelenlegi verziója tartalmazza az első felmérés (1764-1784), a második katonai felmérés (1806-1869) teljes anyagát, melyek méretaránya 1:28.800. Ez a világon egyedülálló pazar levéltári anyag mind művészi kivitelezésében, mind felbontásában kiemelkedő jelentőségű. A harmadik katonai felmérés (1869-1887) 1:25.000 méretarányú szelvényei a Magyar Királyság területét fedik le (Horvátországgal és Erdéllyel), az 1:75.000 méretarányú nyomtatott szelvények a teljes Monarchiát.

 

Izgalmas felfedezés lehet például saját lakhelyünk egykori környékének vizsgálata, a régi utcanevek, mára már elfeledett gyárak, közterek megtekintése.

 

A gyűjteményt a nap 24 órájában elérhetjük a Mapire oldalára kattintva. A jobb oldalon a fenti Térképek fülből kiválaszthatod, hogy a rendelkezésre álló hat térképből melyikre vagy kíváncsi, és máris megjelennek az akkori rajzok.

 

Forrás és nyitókép: erdekesvilag.hu/mapire.eu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.