Íme, a legidősebb szlovák étterem, majd alatta az 1542-es év. Hirdeti büszkén a Kassa főutcáján található, több mint félezer éves épület falán levő tábla.

 

Források szerint ez a mai Szlovákia területén található legöregebb épület, melyet a 14. században építhettek, és immár közel ötszáz éve fogadóként szolgál.

 

Az épület, eredeti nevén Lőcsei-ház a város legrégebbi napjainkban is fennálló polgári épülete, mely a legjobb állapotban fennmaradt gótikus stílusú ház, mely a legrégebbi, ma is működő vendégfogadó a mai Szlovákia területén.

 

 hirdetes_400x285  

 

A magyar Wipikedia pontosan leírja, hogy

 

folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

“az épület a 15. század végének környékén szerzett szélesebb körben ismertséget, amikor Szatmári György (1457–1524) esztergomi érseknek, a város szülöttjének a tulajdonába került. Később Thurzó Elek (1490–1543) országbíró lett a ház birtokosa, aki 1542-ben Lőcse városának adományozta a lakóházat. Innen származik az elnevezése is, ugyanis ebben az időben a lőcsei kereskedők kedvelt szálláshelyéül szolgált. Ezért hívják Lőcsei háznak.“

 

A ház impozáns története tehát pontosan ismert. Amit pedig elfuserált reklámként a képen látunk, az napjaink szlovák nemzetállam építésének egyik újabb, nevetséges kísérlete, mely büszkén hirdeti, hogy az épület nem más, mint az 1542-ben alapított első szlovák étterem Kassán.

 

A Lőcsei-ház Kassa főutcáján. Kép: google maps

 

A Lőcsei-ház a Benyovszky Móric, Teller Ede, vagy Liszt Ferenccel kapcsolatos szlovák mítoszgyártás és történelemhamisítás újabb kínos példája.

 

Körkép.sk

(A nyitóképet köszönjük Papp Gergely Adrinak.)

 

További ajánlott írások:

 

Tetten ért elszlovákosítás: Így lett Gróf Benyovszky Móricból Móric Beňovský

 

Teller Ede, a szlovák mítoszgyártás újabb áldozata

 

Elszlovákosítások: Móric Beňovský, Frantisek List és a többiek

 

Kinek a halottja? – Az idő hordaléka 2. rész

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!