A mai Európa határainak alapjait az első világháború végén alakították ki. A Trend gazdasági hetilap internetes kiadása egy kevésbé ismert felosztásról számol be, amely 1920-ból származik.

 

A határok kialakítása elvileg egy következő nagy háború elkerülését szolgálta volna, később azonban pont ez okozta a világ legvéresebb és legnagyobb globális konfliktusát, a második világégést.

 

A trianoni határrendezéstől merőben eltérő, elég sajátos és szokatlan elképzelés is napvilágot látott 1920-ban. Egy Otto Maas nevű nyomdásztól származó térkép szerint a Das neue Europa mit dem daurenden Frieden (Új Európa a tartós békéért) nevet viselő határrendezés az európai kontinenst egyetlen nagy országként képzelte el.

 

 hirdetes_810x300  
Forrás: bostonraremaps.com

 

Ez az „unió” nem tagállamokból, hanem 24 kantonból állt volna, nem akármilyen elrendezésben: bécsi központtal egyenlő szeletekre vágott tortaformában. Minden kantonnak lett volna saját fővárosa. Az etnikai határokat és összetételt teljesen figyelmen kívül hagyta. Négy alapnemzetet ismert el: a németeket, a szlávokat, a rómaiakat és a magyarokat. A hivatalos közös nyelv pedig az eszperantó lett volna.

 

A kantonok zászlói, és a négy legfontosabb nemzet. Szlávok lengyel vezetéssel, magyarok, németek Berlin központtal, és rómaiak francia vezetéssel. Fotó: bostonraremaps.com

 

Szegedi, Bukaresti, Budapesti, Odesszai, Kassai, Lembergi, Krakkói, Varsói, Königsbergi, Bresiau-i, Berlini, Hamurgi, Hágai, Brüsszeli, Párizsi, Müncheni, Genfi, Milánói, Marseillesi, Graz-i, Zágrábi, Szarajevói, Belgrádi kantonok. Középen Bécs. Forrás: EveryNewsUpdate.com

 

eTrend.sk, Körkép.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!