Márciusban a Lakitelki Népfőiskolán tartotta 2018. évi évadnyitó nagygyűlését a Magyar Turán Alapítvány által létrehozott Magyar Turán Szövetség, melyen részt vett a Kurultaj fővédnöke, Lezsák Sándor (a Magyar Országgyűlés alelnöke) és a Suleiman Kiziltoprak (a TIKA – a Török Miniszterelnöki Hivatal Nemzetközi Koordinációs Irodájának magyarországi vezetője) is.

 

Bíró Zsolt. Forrás: kurultáj.hu

 

A megbeszélés középpontjában a szervezet kárpát-medencei tagjai munkájának összehangolása, valamint az augusztusban megrendezésre kerülő Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés megrendezése állt. A hatékony működés érdekében szükségessé vált a regionális felosztás, amely 13 régiót foglal magába. Budapest főváros, Duna-Tisza köze, Észak Magyarország, Tiszántúl, Pártium, Erdély, Észak-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Nyugat- Felvidék, Kelet- Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Dráva-Muravidék.

 

Lezsák Sándor. Forrás: kurultaj.hu

 

 hirdetes_300x300  

A találkozóra meghívást kapott Kopecsni Gábor, a Felföldi Baranta Szövetség elnöke is. Vele beszélgettünk.

 

Kopecsni Gábor. Forrás: Kopecsni Gábor.

 

A  középső – és keleti felvidéknek (a Garam-mentétől a keleti végekig)  megbízottja lettem. Elsősorban szervezői feladatoknak kell eleget tennem. A terület elég nagy, csak magam ennek nehezen tudnák eleget tenni. Vannak viszont ismerőseim, barátaim, akiknek számíthatok az együttműködésére.

 

Forrás: Kopecsni Gábor.

 

Milyen feladatokkal bízták meg?

 

Most az augusztusban Bugacon megrendezésre kerülő Kurultájra való előkészület a legfontosabb. Az, hogy azon minél több felvidéki is részt vegyen rajta. Lengjen a felvidéki zászló és minél többen sorakozzunk alatta. Ennek részeként  felvetődött az iskolák megszólítása is, de ez nem olyan egyszerű, hiszen a Kurultáj a szünidő közepe táján zajlik.

 

Az érdeklődők számára a levelezési címemen, a felvidek(kukac)magyar-turan.hu elérhető vagyok. Elkészült a „Felvidékiek a Kurultájon“ Facebook oldal is.

 

 

Az idén tíz éves  a Kurultáj?

 

Egészen pontosan 11, mert az elsőt 2007-ben Kazahsztánban rendezték meg. A sorrendben második „Magyar-Madjar Kurultaj” volt Magyarországon 2008-ban, Kunszentmiklós-Bösztörpusztán.

 

 

Úgy indult, hogy Bíró András Zsolt, a Magyar Turán Szövetség részéről 2006-ban egy tudományos expedícion vett részt Kazahsztánban, ahol különböző antropológiai vizsgálatokat végeztek. A helyiek elmondták, hogy van ott egy magát madjar-nak nevező törzs is. A kérdés az volt, hogy ez csupán egy névegyezés, vagy van rokoni kapcsolat is.

 

A genetikai vizsgálatok az utóbbit bizonyították be. Ennek alkalmából, mondhatni ennek örömére szervezték meg ott az első Kurultáj rendezvényt, mint Kazahsztán és a Kárpát-medencei magyarok találkozóját. Itt kapta a Magyar-Madjar találkozó alcímet. Ez bővült ki a mai, a hun-türk tudatú népek találkozójává, ahová az idén már 27 testvérnépet várnak.

 

 

A tízéves évforduló alkalmából egy nagyobb rendezvény készítődik elő. A program jelenleg készül. Nem egy egyszerű feladat ez, hiszen a keleti népek részéről még nem tudni, hogy kik, milyen előadók jönnek.

 

Az viszont már bizonyos, hogy sokkal több verseny lesz, például lovas-, lovas-birkózó versenyek, lesz bothúzó magyar bajnokság, birkózó bajnokság, kicsit más lesz az íjász bajnokság is. A versenyzők győztesei ezúttal nemcsak egy oklevelet, kupát kapnak majd, de elnyerik azt a lehetőséget, hogy szeptemberben Kirgizisztánban részt vehetnek a Nomád Világjátékokon.

 

A rendezvénynek nagyon nagy látogatottsága van, a testvérnépek ezt tartják a világ legnagyobb hagyományőrző ünnepélyének. A Kurultáj mintájára Kazasztánban június tájékán tervezik megrendezni az Ulu de Lahuhuh (Sztyeppe gyermekei) találkozót, melyre mi is meghívást kaptunk.

 

 

A Kurultájon a határon túli látogatók mire számíthatnak?

 

Mint ismert, a rendezvényre nincs belépő. A megbízatásom része, hogy népszerűsítsem a rendezvényt, buszos látogatásokat szervezzek. Nekik, ha ezt időben a tudtomra, tudtunkra adják, akkor nem kell a parkolásért fizetni ,valamint a kempingben is ingyenesen sátorozhatnak. A jurtatábor ingyenes, de az itteni részvétel feltétele a saját jurta.

 

 

Lovon is lehet jönni a rendezvényre. A Felvidéki lovasok is számíthatnak kedvezményekre.

 

A felvidéki hagyományőrző csapatokból egy felvidéki zászlóaljat szeretnénk felállítani, amely azután a felvidéki zászló alatt vonulnak fel a seregszemlén. A részvétel fontos felvétele a viselet, egyenruha.

 

 

Az elmúlt években tapasztalható volt, hogy a kiállítások helyszínei előtt (pl. Attila sátra), hosszú sorok állnak. Igény esetén szeretnénk megszervezni, hogy a felvidéki csoportok kapjanak 10-15 percet, amikor együtt, hosszas várakozás nélkül meglátogathatják a kiállításokat.

 

 

Van egy olyan elképzelés is, hogy termékeikkel egy önálló sátorban kapnának helyet a felvidéki és délvidéki  kézművesek, árusok.

 

 

Szeretnénk minél több felvidékit elvinni, hogy részesei lehessenek az élménynek. A seregszemlén két évvel ezelőtt 60 lovas teljes vágtában ment, szinte dübörgött a föld, már maga az olyan felemelő látvány volt, amilyennel nem mindenhol találkozik az ember.

 

 

Önkéntesek, önkéntes segítség?

 

Igen, aki szeretne, erre van lehetősége. Lehet segédkezni az előkészítő munkában, a rendezvény ideje alatt a helyszíne, az őrségben stb. Nagyon sok ilyen emberre van szükség, akik annyira ugyan nincsenek megbecsülve, mert elmegy mellettük az ember, de nagyon fontosak.  Az önkéntesek ellátást kapnak majd.

 

 

Az idén is megmarad a Kurultáj megszokott szerkezete?

 

Igen, marad. Lesz küzdőtér, gyalogos, harci, solymász, lovas  és egyéb bemutatókkal. Két színpadon lesznek a zenei és kulturális programok. Marad a nagy előadói sátor, válogatott szakmai előadásokkal. Természetesen lesz jurtatábor, látogatható majd Attila sátra stb. Mint már említettem, bővülnek a versenyek is.

 

 

Szó esett egy tervezett felvidéki rendezvényről is?

 

Igen, ennek megvalósítása jövőre lehet esedékes. Célja, hogy megrendezésre kerüljön egy felvidéki Kis Kurultáj. Ez elsősorban a felvidékieknek szól majd, de mindenki előtt nyitott lesz.  Célja, hogy bemutassa a Kurultáj eszmeiségét, s azt minél szélesebb körben lehessen terjeszteni.

 

A helyszínét illetően a javaslat Gömör, ami  azért is jó, mert körülbelül ez a felvidéki terület  közepe.  Olyan helyszínt keresünk (s ehhez szívesen várjuk a javaslatokat), ami  kicsit távolabb van a lakott településektől, rendelkezik egy nagyobb lapos térrel,  ami úgy a programok, mint a parkolás szempontjából fontos feltétel.

 

 

Tartalmilag hasonlítani fog a „nagy“ Kurultájhoz (programok, küzdőtér, előadói sátor, jurtatábor, vásár stb.) Ígéretet kaptunk arra, hogy rendelkezésünkre állnak majd áramfejlesztő autók, melyekkel biztosítani lehet a szükséges áramellátást. Kevesen tudják, hogy Bugacon, a Kurultájon is ilyen módon biztosítják azt.

 

Feladatom lett az előadások szervezése a Magyar Turán Szövetségen keresztül. Ennek munkájába már sok múzeum is bekapcsolódott, melyek munkatársai tudományos előadásokat tartanak. De akár íjászcsapatok bemutatóiról is szó lehet.  Igyekszem felmérni az igényeket, s azokat teljesíteni.

 

 

Hasonló szervezői munka indult meg Délvidéken is.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!