Az ókori hadvezér és politikus képmását eddig még senki nem ábrázolta ilyen élethűen. A 3D-s modellt a múlt héten mutatták be a holland Nemzeti Régészeti Múzeumban, és augusztusig tekinthető meg az intézményben.

A hadvezér képmását Tom Buijtendorp régész és Maja d’Hollosy antropológus készítette el. A szakemberek a munkájuk során két Julius Caesart ábrázoló mellszobrot vettek alapul, és elemeztek egy speciális, háromdimenziós képalkotó eszköz segítségével. Ezt követően római korból származó érméket is tanulmányoztak a hiányzó testrészek, mint a fülek vagy az orr megformázásához.

 

A tanulmányok elkészítése után d’Hollosy agyag és szilikon segítségével alkotta meg a hírhedt politikus arcát. Az antropológus törekedett arra, hogy a modell ne legyen se túl barátságos, se túl boldog, mivel egy hadvezér arcának rekonstrukcióját hajtotta végre.

 

A tudósok azt korábban is sejtették a korabeli ábrázolásokból kiindulva, hogy Caesar különleges fejformával bírt. A hadvezér idejében ráadásul az élethű ábrázolások voltak elterjedtek, így feltételezhető, hogy az egyedi koponyaforma nem a művészek kitalációja volt.

 hirdetes_810x300  

 

 

A szakértők korábban azt hitték, hogy Caesar császármetszéssel született, és ez eredményezte a különös fejformát. A korszakban azonban császármetszést csak halott vagy haldokló anyákon hajtottak végre, Caesar anyja pedig még a római vezető felnőttkorában is élt.

 

Mára a kutatók többsége úgy gondolja, hogy Caesar koponyája a születés után „torzult” el. Ekkor a csecsemők feje átmenetileg könnyen megváltozhat bármilyen külső erő hatására, ugyanis a koponya még nem keményedik meg kellően. A fejforma általában gyorsan helyreáll, bizonyos esetekben azonban állandó marad az elváltozás.

 

Bár számos lelet bizonyítja, hogy Közép-Amerikától Európán át Ázsiáig bizonyos csoportoknál elterjedt volt a gyermekek koponyájának szándékos átalakítása, a régészek ennek valószínűségét Julius Caesar esetében teljesen kizárták.

 

Hirado.hu/RT.com

Nyitókép: Daily Mail

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!