Száz évvel ezelőtt, 1914. július 28-án vette kezdetét „a nagy háború“, ugyanis ekkor üzent hadat az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbiának. Egy hónappal korábban, június 28-án lőtték le Szarajevóban Ferenc Ferdinánd osztrák trónörököst és feleségét, ami a világ addigi legnagyobb fegyveres konfliktusához vezetett. Gavrilo Princip végzetes lövése olyan nagy horderejű folyamatok láncolatát indította el, amely az elkövetkezendő évtizedeket az emberiség legvérzivatarosabb korszakává tette.

ferenc_ferdinanad_felesegevel
A képen: Chotek Zsófia, Chotkova és Wognin grófnője, 1900-tól Habsburg–Lotaringiai Ferenc Ferdinánd főherceg, trónörökös felesége, e minőségében Hohenberg hercegné, valamint Habsburg–Lotaringiai Ferenc Ferdinánd főherceg, 1896-tól az Osztrák–Magyar Monarchia trónörököse.

A 19. század végétől az európai nagyhatalmak már csak az alkalmat lesték és keresték arra, hogy háborút provokáljanak egymás ellen. A casus bellit (háborús ok) pedig ennek a háborúnak a kitöréséhez Gavrilo Princip szerb diák Ferenc Ferdinánd, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse elleni merénylete szolgáltatta.

Ferenc Ferdinánd és felesége Chotek Zsófia, Hohenberg hercegnéje a Monarchia hadseregének boszniai hadgyakorlata miatt érkezett Szarajevóba. A látogatással szerették volna jobb színben feltüntetni a Habsburgok tekintélyét, ugyanis Bosznia és Hercegovina 1908-as annexiója óta az Osztrák-Magyar Monarchia a két balkáni tartomány legádázabb ellensége volt. Az annexió ugyanis alaposan felbőszítette a szerb kisebbséget, akik a Szerbiával való újraegyesítést, a „Nagyszerb Állam“ létrejöttét tűzték ki célul. Az osztrák ellenes indulatok tomboltak, és a trónörökös érkezése csak olajat öntött a tűzre a szerbek körében.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

A trónörökös és hitvese a látogatást megelőző napokban egy boszniai fürdőhelyen tartózkodott (Ilidža), majd innét Szarajevó felé vették az irányt, hogy részt vegyenek a hadgyakorlaton.

bscap0034
Gavrilo Princip, szerb soviniszta, az első világháborút formálisan kirobbantó, Ferenc Ferdinánd elleni Szarajevóban elkövetett merénylet végrehajtója.

A merényletet elkövető Gavrilo Princip és társai ekkor már hetek óta szervezték Ferenc Ferdinánd megölését, amiben a Fekete Kéz mellett az Egyesülés vagy Halál nevet viselőt terrorcsoport is közreműködött. Gavrilo Princip belgrádi tanulmányai során ismerkedett meg a pánszerb egység „tanaival“, s vált annak követőjévé. A terroristák felvették a kapcsolatot az Ifjú Bosznia szervezet tagjaival, majd a trónörökös érkezésével kapcsolatos információk után elkezdték az akció megszervezését.

Ferenc Ferdinánd és Zsófia hercegné június 28-án reggel érkezett meg a szarajevói pályaudvarra, ahonnan egy nyitott autóban indultak meg a szarajevói polgármesterhez, meglehetősen gondatlan biztonsági intézkedések mellett. Az úton álló merénylők arra készültek, hogy robbanószerekkel vagy pisztollyal végeznek a trónörökössel, ám végül csak Nedjelko Čabrinović hajította el kézigránátját, ami azonban lepattant a gépkocsi tetővásznáról, majd egy másik autó alá gurulva robbant fel. A hercegi pár sértetlen maradt, de az őt követő jármű utasai megsebesültek. Čabrinović meg sem várta a kudarcba fulladt akció végét, ciánkapszulát vett be, és a közeli folyóba ugrott. A sors különös fintorának köszönhetően terve nem vált be: a méreg nem hatott, csupán hányást okozott; a folyó pedig túl sekély volt ahhoz, hogy belefulladjon. A merénylet úgy tűnt, meghiúsul.

 hirdetes_810x300  
ferenc_ferdinanad_merenylet_elott
Nem sokkal a merénylet előtt…

A történtek után Ferenc Ferdinánd már szoros őrizetben hallgatta végig a polgármester üdvözlő beszédét, majd a városi kórházba szeretett volna ellátogatni, hogy a merényletben megsebesültek állapota iránt érdeklődjön. Potiorek táborszernagy eközben óvatosságból megváltoztatta a hercegi pár konvojának útvonalát, hogy a sikertelen támadás után megelőzhessék a további kísérleteket. Az utasításoknak megfelelően a Ferenc Józsefről elnevezett utca helyett egy szélesebb úton haladt volna végig a konvoj, azonban a sofőrök megfeledkeztek az utasításokról. Amint a főhercegi pár autója a szűk utcába fordult, Potiorek megállította a konvojt, melynek következménye az volt, hogy a kereszteződésben óriási káosz keletkezett. Principnek –aki éppen ebben az utcácskában vásárolt szendvicset – kapóra jött a helyzet, a tömegben könnyedén cikázva pillanatok alatt a hercegi párhoz jutott és belga pisztolyából két lövést adott le, melynek következtében Ferenc Ferdinánd és  Zsófia hercegné életét vesztette.

illusztráció

Gavrilo Principet még a helyszínen elfogták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, azonban az első világháború befejezése előtt meghalt tuberkulózisban.

A trónörökös ellen elkövetett merénylet nemzetközi diplomáciai konfliktusok és egy világra szóló háború kiindulópontjává vált. Az Osztrák-Magyar Monarchia a merénylet után egy hónappal, július 28-án ultimátumot küldött Belgrád számára, melyben az ország szuverenitását sértő módon követelte a bűnösök felkutatását és a terrorszervezetek felszámolását. Miután II. Miklós orosz cár támogatásáról biztosította Szerbiát, az bátran szembeszegült a Monarchia követelésével, ami a hadüzenet elküldését vonta maga után.

1914_szovetsegi_rendszerek
Szövetségi rendszer 1914-ben, az I. világháború kezdetekor.

A különböző segítségnyújtási garanciák révén – Szerbiának az oroszok, II. Miklósnak a britek és franciák ígértek segítséget, míg Ferenc Józsefet Németország támogatta – a szerbiai konfliktusba néhány nap alatt belesodródott Európa két, egymással szemben álló katonai szövetsége. Egy hónappal a merénylet után kitört az első világháború, mely aztán alapjaiban változtatta meg Európa képét.

Takács Henrietta

Források: rubicon.hu, tortenelemklub.com

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!