Távolodova az egyenlítőtől, egyre gazdagabb a mélytengeri élővilág - Körkép.sk
Márk
    |    
HUF: 376.25
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
hirdetes_810x300
Friss hírek

Távolodova az egyenlítőtől, egyre gazdagabb a mélytengeri élővilág

Távolodova az egyenlítőtől, egyre gazdagabb a mélytengeri élővilág

Ellentétben a szárazfölddel és a sekély vizekkel, a mélytengerekben annál nagyobb a biológiai sokszínűség, minél közelebb található a terület a sarkvidékekhez.

 

A biodiverzitást ebben az esetben nem a hőmérséklet, hanem az elérhető táplálék mennyisége befolyásolja. Egy nemzetközi kutatócsoport a tengeri csillagokkal rokon kígyókarúak (Ophiuroidea) globális elterjedését vizsgálta. Kutatásuk felhívja a figyelmet a tengerfenék biológiai sokszínűségének megóvására, az élővilágot ugyanis jelentősen fenyegeti a mélytengeri halászat és a természeti kincsek kizsákmányolása. A tudósok eredményeiket a Nature című szaklapban mutatták be.

A kígyókaróak egyik szép faja, Macrophiothrix spongicola Austrália déli részén. Fotó: ng.hu

A mélytengerek egyedülálló élővilágát eddig csak kevés régióban kutatták – írja Skipton Woolley, a Melbourne-i Egyetem szakértője és kutatócsapata. A mélytengeri életterek ugyanakkor a Föld felszínének több mint felét lefedik. A tenger fenekére süllyedő szerves anyagok a szénkörforgás fontos részét képezik.

 

Az élővilág sokszínűségét a hőmérséklet befolyásolja

  hirdetes_300x300   

 

A kutatók megvizsgálták a kígyókarúak elterjedését a partok menti sekély vizektől kezdve a kontinentális selfen – a kontinensek körüli kis vízmélységű, kis lejtésű tengeralatti területen – át a mélytengeri vizekig. Az adatok több mint 1500 expedíció eredményeit foglalták össze.

 

Megállapították, hogy a sekély vizek közül az Indiai-óceán és a Csendes-óceán nyugati részének térségében, valamint a Karib-tengerben, a nulladik és a 30. szélességi fok közötti területeken a legnagyobb az élővilág sokszínűsége. Ezt elsősorban a hőmérséklet befolyásolja. A mélytengerekben ezzel ellentétben a legnagyobb faji sokféleség a sarkvidékek irányában, a 30. és 50. szélességi fok között figyelhető meg.

 

A biodiverzitás mértéke a szénvegyületek formájában rendelkezésre álló kémiai energiával, tehát a táplálékkal arányosan növekszik. A szakértők szerint ugyanakkor a kontinensek peremének közelében is nagyobb a biológiai sokszínűség. Ez alátámasztja azt az elméletet, hogy a sekélyebb vizek folyamatos utánpótlást biztosítanak a mélytengeri területek számára.

 

National Geographic

 

nyitókép: vs.hu

Megosztás:
Címkék: biodiverzitás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek