A svédek üzembe helyezték első, két kilométer hoszzú elektromos útszakaszukat.

 

A tervek szerint 2030-ra teljesen le akarják cserélni a fosszilis energiát használó járműveiket, olyanokra, melyek zöldenergiával működnek.

 

A most átadott útszakaszt teherautóknak tervezték.

 

  hirdetes_300x300   

A rendszert, mely az út fölött lévő áramellátók segítségével látja el villamosenergiával a járműveket, a Siemens fejlesztette ki.

 

Első ránézésre, ez a megoldás nagyon hasonlít a jól ismert trolibuszoknál és az elektromos vonatoknál használt megoldásra, de van egy alapvető külünbség.

 

A First Post magazin szerint a járművek nem függenek teljes mértékben a vezetéktől.

 

Egy automata figyelemmel kíséri a vezeték elérhetőségét. Amennyiben a vezeték elérhető a motor egyből rácsatlakozik az elektromos áramra. Ahol a vezeték véget ér a gépjármű visszavált biodízel üzemmódba.

 

A rendszer úgy van beállítva, hogy a járművek, úgy tudnak sávot váltani vagy előzni, hogy közben nincs áramkiesés, és a karambolt is el tudják kerülni. Ezen megoldás előnye, hogy már a meglévő útszakaszokon is elvégezhető az áramosítás, drága és nehézkes beavatkozások nélkül.

 

A próbaüzem néhány évig is eltarthat. Ezalatt újabb útszakaszok üzembe helyezése is várható. Így próbálják lemérni a megoldás effektivitását a gyakorlatban.

 

A svédek fokozatosan fel szeretnék számolni a fosszilis energaihordozóktól való függésüket, melynek jegyében jelenleg tizesével folynak a fent említett projekthez hasonló zöld kutatások.

 

forrás: sme.sk

nyitókép: Pixabay

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!