A Stuttgarti Egyetem kutatói egy 3 D nyomtató segítségével megalkották a világ legkisebb objektívjét.

 

Ez áttörést jelent a medicinális megjelenítés, a medicinális követő rendszerek és a mikrorobotika terén is. Az információt a Phys.org portál ossztotta meg a Nature szakfolyóiratban található publikációra hivatkozva.

 

A jelenlegi lencserendszerek nagysága és formája redukált a gyártási eljárásuk által. Egy új koncepciót szeretnénk bemutatni az optika területén, amivel új lehetőségek nyílnak a nano-optika számára készített, bonyolult lencserendszerek gyártása előtt

 

– írta a Nature folyóiratban a kutatócsoport vezetője Timmo Gissibl.

 

 hirdetes_810x300  

Az új nano-objektív három lencséből áll, melyek egy az emberi hajszálnál csupán kétszer vastagabb optikai szálban vannak elhelyezve. Az objektív 3 mm távolságból is képes beélesíteni a képet, és egy 1,7 méter hosszú optikai szálon át továbbítani is azt.

 

Ezt a miniatűr megjelenítési rendszert akár egy injekciós tű segítségével is a testbe lehet juttatni. Ezen lehetőséget a sebészetben és az orvosi diagnosztika területén lehet kihasználni.

 

A kutatók szerint a nano-objektív feltalálása sószem nagyságú kamerák kifejlesztését is lehetővé teszi.

 

Az új technológia a gyógyászaton túl hasznos lehet a titkosszolgálatoknál, vagy a miniatűr autonóm drónok és robotok kifejlesztése során is.

 

forrás: zive.sk

nyitókép: Timmo Gissibl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!