Néhány éve folyamatosan kongatják a vészharangot a környezetvédők a Csendes-óceán északi medencéjében kialakult gigantikus szemétsziget miatt.Egy dán cég az Északi-tengeren teszteli az Ocean Cleanup elnevezésű speciális úszó akadályt.

 

– A rendszert – mint látható – hosszú úszó akadályokból állítottuk össze, de egy horgony- és egy olyan rendszer is tartozik hozzá, amely az összegyűlt műanyagot kiemeli az óceánból – magyarázza az Ocean Cleanup alapítója, Boyan Slat.

 

A száz méter hosszú V-alakú prototípust, amely úgy néz ki, mint valami óriási gumikolbász, egy évig tesztelik a zord Északi-tengeren. A szemetet az óceáni áramlások sodorják a V csúcsa felé, ahol összegyűjtik, majd egy újrafeldolgozó létesítménybe továbbítják.

 hirdetes_810x300  

 

Az is igaz, hogy a rendszer csupán a víz felszínén úszó műanyaghulladékot képes begyűjteni. Ez töredéke annak a 9 millió tonna szemétnek, ami az 1970-es évektől került az óceánokba.

 

 

Ha a technológia beváltja a hozzá fűzött reményeket, már 2020-ban megkezdődhet a nagytakarítás. A cég becslése szerint tíz év alatt a felére csökkenthetik a Csendes-óceán északi medencéjében kialakult szemétszigetet.

 

forrás. hu.euronews.com
kép:  prezi.com

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!